Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg dödade får utanför Södertälje: "Har inte haft angrepp i det området tidigare"

Två får dödades av varg utanför Södertälje på nationaldagsmorgonen. Det tror Länsstyrelsens besiktningsman Mikael Fransson, som var på plats hos djurägaren samma dag.
– Vi har inte haft något angrepp i det området tidigare, säger han.

Annons

Det var på nationaldagen som en djurägare som har sin verksamhet cirka en mil utanför Södertälje hittade två av sina får rivna, vilket tidningen Jakt och Jägare var först med att berätta.

Efter att Länsstyrelsens besiktningsman Mikael Fransson inspekterat de döda djuren kunde han konstatera att det "med största sannolikhet" handlade om ett vargangrepp.

Läs också: Ny vargattack i Molstaberg

– Det är det angreppssättet på fåren. Sedan hade jag även med min hund som är tränad på rovdjur, och hon fick upp spår, säger Mikael Fransson.

Fransson bedömer sannolikheten att det var ett vargangrepp till 80 procent.

– Vi gör en bedömning från fall till fall och för att sätta 100 procent måste vi se själva angreppet, säger han.

Eftersom djurägaren vill vara anonym får vi inte veta var djuren fanns vid tidpunkten för angreppet. Men att det rör sig om ett område som inte upplevt vargangrepp tidigare står klart, berättar Mikael Fransson.

Läs också: Bekräftat – varg dödade jakthund: "Finns risk för fler angrepp"

– Det är inte så långt från det gamla Sjundareviret men det är ändå en bit från det kärnreviret. Vi har inte haft något angrepp i det området tidigare. Men vi kan inte dra någon slutsats om vilken individ som gjort det här.

Som en akutåtgärd kommer nu Länsstyrelsen att hjälpa den drabbade djurägaren att förebygga nya angrepp.

Mer läsning

Annons