Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sovande barn blev slaget av medboende – våld på LSS-boende kommer att granskas

Ett LSS-boende i Södertälje kommun har anmält flera incidenter i somras där barn har utsatts för fara. Nu kommer verksamheten att granskas.

Annons

Ansvariga på ett LSS-boende för funktionsnedsatta barn och ungdomar i de södra delarna av Södertälje kommun har nyligen anmält missförhållanden i den egna verksamheten enligt Lex Sarah till inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Bland annat ska ett barn ha blivit dragen i håret och i armen av en medboende. I ett annat fall ska barnet, som låg och sov i sin säng, ha blivit attackerad av en nyinflyttad medboende. Barnet ska ha fått ta emot slag i både bröst och mage samt blivit dragen i håret.

Efter händelserna har barnet fått byta rum. Hen har också fått möjligheten att låsa sin dörr på natten för att känna sig trygg.

Att samma barn har utsatts för våld vid flera tillfällen gör att ansvarig chef anser att det handlar om ett allvarligt missförhållande som bör anmälas.

Läs även: Överfallen och slagen på LSS-boende

En av anmälningarna som LSS-boendet har gjort gäller ett barn med allvarlig epilepsi som blev lämnad ensam under en timme när personal på boendet fick rusa iväg för att ta hand om ett utåtagerande barn.

Enligt chefen för boendet hänger ett par av incidenterna ihop med att man har haft många vikarier under sommaren och att det därmed har varit svårt att följa boendets rutiner. Därför har boendet nu stärkt upp med mer personal under extra resurskrävande tidpunkter. Man har också ändrat vissa rutiner och skapat nya handlingsplaner.

Ivo har tittat på anmälningarna och konstaterar att de ansvariga för LSS-boendet inte har fullgjort sin utredningsskyldighet gällande flera av de anmälda våldshändelserna. Ivo har därför beslutat att granska de brister som tycks finnas på boendet.

Mer läsning

Annons