Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Södertäljes luciatåg ställs in och en tradition är bruten

För första gången sedan LT började arrangera Södertäljes lucia 1967 ställs tåget in. Anledningen är att det saknas tillräckligt många kandidater.

Annons

Södertäljes Lucia 2015

I år skulle det ha varit 50:e året som Södertäljes lucia och hennes tärnor spridit ljus och glädje på bland annat Södertälje sjukhus, äldreboenden och i S:ta Ragnhilds kyrka. Det blir dock inget med det, arrangemanget ställs in på grund av för få kandidater.

Trenden med det vikande intresset har märkts av under flera år, säger Charlotte Johnson, den som är luciaansvarig på LT.

– Bara under de fem år jag varit med och anordnat tåget så har intresset minskat. När jag började tror jag vi hade ett 40-tal sökande, säger hon.

Martin Olsson är organist i S:ta Ragnhilds kyrka och den som övat med luciakandidaterna inför deras framträdanden.

– Det har alltid varit kul och inspirerande att få träffa de här ungdomarna. Samtidigt som det varit en utmaning att få allt att sitta på fem veckor. Att det nu inte blir något är en jättetråkig utveckling, men inget unikt för Södertälje, säger han.

Vad det minskade intresset beror på kan man bara spekulera i, säger Martin Olsson.

– Det gäller hela musiksverige och jag tror det är en kombination av olika saker. Vi ser inte lika många luciatåg i förskolan, vi har på många håll färre undervisningstimmar i musik, det är svårt att rekrytera musiklärare till skolan och fylla platserna på musikhögskolorna. Och skolkörer som fanns förut, existerar de ens i dag. Om man inte får med sig en sak från barnsben, varför skulle man då vilja göra det senare i livet, frågar sig Martin Olsson.

Ladda ner LT:s nyhetsapp gratis till din Iphone här eller till din Android här!

Mer läsning

Annons