Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutliga resultatet i kyrkovalet klart – Posk höll undan i Södertälje

Posk blev störst i kyrkovalet i Södertälje. Det står klart nu när sluträkningen är genomförd. Hur pastoratet ska styras de kommande åren är fortfarande oklart.
I Nykvarn ledde sluträkningen till att det blir ytterligare en tom stol i kyrkofullmäktige.

Annons

Enligt det preliminära valresultatet, som presenterades dagen efter kyrkovalet den 17 september, blev Posk (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) störst i Södertälje pastorat med bara tolv rösters marginal före Socialdemokraterna.

Nu är det slutgiltiga valresultatet klart. Posk behåller förstaplatsen och marginalen till Socialdemokraterna har växt till 23 röster. Förändringarna är små och mandatfördelningen i kyrkofullmäktige densamma som enligt de preliminära siffrorna.

Läs mer: Han är kyrkovalets stora vinnare: "Jag fick en chock när jag såg resultatet"

Det betyder att Posk och Socialdemokraterna får tolv mandat var, Borgerligt alternativ får fem, Sverigedemokraterna tre, Vänstern i Svenska kyrkan två och Realistpartiet ett. Sverigedemokraterna hade dock bara en kandidat och får lämna två stolar tomma.

Hur Södertälje pastorat, med Sankta Ragnhilds kyrka, ska styras fram till 2021 är ännu oklart. En bit in i november måste grupperna i kyrkofullmäktige ha ett svar på frågan.

Hur pastoratet, som består av församlingarna Södertälje och Östertälje, ska styras de kommande fyra åren är ännu oklart.

– De större grupperna har fört samtal, men inget är färdigt ännu, säger Posks gruppledare Gustaf Bengtsson.

Direkt efter valet sade han till LT att drömscenariot vore att bilda en majoritet bestående av de tre grupper som inte är politiska partier: Posk, Borgerligt alternativ och Vänstern i Svenska kyrkan.

Läs mer: Så gick det i kyrkovalet: Posk störst i Södertälje – succé för Centern i Nykvarn

Även i övriga församlingar i kommunen blev förändringarna marginella efter sluträkningen och inga mandat bytte ägare. I såväl Enhörna församling, Hölö-Mörkö församling som Järna-Vårdinge pastorat blev valdeltagandet till slut strax över 20 procent. I Södertälje pastorat stannade det på 14,6 procent.

I Turinge-Taxinge församling i Nykvarn förändrades mandatfördelningen när det slutliga resultatet presenterades. Valets stora förlorare, Samling för Svenska kyrkan, tappar ytterligare ett mandat i kyrkofullmäktige. Gruppen, som fick 13 mandat i valet 2013, backade till sex mandat enligt de preliminära siffrorna, men får bara fem platser enligt det slutliga resultatet. Den stolen tas i stället i teorin av Sverigedemokraterna, som går från två till tre mandat. Men Sverigedemokraterna hade bara en kandidat i Turinge-Taxinge och tvingas därför lämna den stolen, och ytterligare en, tom.

Störst i Turinge-Taxinge är Socialdemokraterna med åtta mandat och Centern med sju. Valdeltagandet stannade på strax över 16 procent.

Läs mer: Posk och socialdemokratiska oppositionen om kyrkovalet: "Så ska kyrkan styras"

Ladda ner LT:s nyhetsapp gratis till din Iphone här eller till din Android här

Mer läsning

Annons