Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny fransk båt fick Scaniamotorer – liknas vid ett plan utan vingar

En fransk båttillverkare har byggt en passagerarbåt som sägs gå dubbelt så snabbt på halva mängden bränsle. I aktern på båten sitter två Scaniamotorer.

Annons

Vid den franska båttillverkaren Advanced Aerodynamic Vessels (A2V) är man mycket nöjd med sin nya skapelse som har fått namnet Clémentine. Båten tar 25 passagerare och har en närmast futuristiskt utseende. Båten har också två Scania DI13-motorer på vardera 600 hästkrafter i aktern. Motorerna har valts på grund av sin låga vikt och höga prestanda, skriver Scania i ett pressmeddelande.

Enligt A2V gör de nya motorerna i kombination med båtens aerodynamiska form och lätta konstruktion att man nu får ut högre hastigheter till en lägre bränsleförbrukning per passagerare vilket i sin tur är bättre ur miljösynpunkt.

– Med samma motor går vi dubbelt så fort. Konsumtionen per kilometer halveras därför. Vi tar fart samtidigt som vi minskar våra koldioxidavtryck och bränslekostnader, säger Lionel Huetz, vd på A2V.

Utseendemässigt ser båten ut som en korsning mellan ett flygplan och en katamaran.

– Vi lyckades optimera aerodynamiken runt skeppet så att det, precis som ett flygplan, inte fungerar som en broms utan som en lyftkälla, Gianluca Guelfi, mariningenjör på A2V.

Här kan du se Scanias film där den nya båten presenteras:

Mer läsning

Annons