Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunanställd döms för 70 fall av dataintrång

Kvinnan gjorde olagliga sökningar om sitt barn i Södertälje kommuns register. Vid 70 tillfällen. Nu döms hon för dataintrång.

Annons

Den kommunanställda kvinnan använde sig av Södertälje kommuns datasystem, som hon hade tillgång till i jobbet, för att söka information om sitt barn. Vid 70 tillfällen mellan januari 2013 och september 2015 gjorde kvinnan olagliga sökningar.

Läs också: Anställd på kommunen åtalas för dataintrång

För prenumeranter och pluskunder [+]: Internationellt efterlyst köpte tomt i Glasberga – stor bygghärva går upp i rätten

Kvinnan berättar för rätten att hennes barn bett henne kolla upp uppgifter om barnets ärenden med kommunen. Det gjorde hon utan att ha en tanke på att det var brottsligt säger kvinnan.

Åklagaren visade som bevisning ett dokument om särskilda begränsningar i systemet där kvinnan skrivit under. Dessutom vittnar hennes chef om att de pratat om att sökningar bara får göras i ärenden man handlägger.

Läs även: Kraven mot skolorna har kostat miljoner – Södertälje är en av kommunerna som bötfälls mest

Tingsrätten i Södertälje menar därför att även om kvinnan inte förstod exakt vilka sökningar hon inte fick göra så kontrollerade hon inte heller vilka sökningar som var godkända. I och med att hon var likgiltig inför risken att hon begick brott så döms hon till böter för dataintrång.

För prenumeranter och pluskunder [+]: Vändningen: Muf:s kuppgran ersätts med kommunal julgran – men nu krävs "gran-samverkan"

Mer läsning

Annons