Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare sköt vargtik i Sjundareviret – frias från grovt jaktbrott

Mannen som sköt vargtiken i Sjundareviret frias. Domen från Södertälje tingsrätt kom klockan elva på tisdagen.

Annons
Vargtiken sköts den 29 september 2015 klockan 07.30. Klockan 08.16 fick länsstyrelsen ett samtal från skytten och gjorde därefter en utredning på plats i Sjundaskogarna. Bild från förundersökningen. Bild på tingsrätten: Mathias Jonsson

Det var på morgonen den 29 september 2015 som den åtalade mannen sköt och dödade en varg i Sjundareviret, markerna mellan Järna, Nykvarn och Gnesta. Skytten åtalades för grovt jaktbrott och i dag på förmiddagen kom Södertälje tingsrätts dom. Jägaren som är i 70-årsåldern frias.

”Den utredning som åberopats är inte tillräcklig för att det ska anses styrkt att (den åtalade) bedrev jakt efter varg, med syfte att döda varg, i tiden efter den avslutade skyddsjakten”, skriver tingsrätten i domen.

Läs mer [+]: Därför frias jägaren som sköt Sjundavargen: ”Inte oväntat”

Enligt jaktförordningens paragraf 28 är det under vissa omständigheter tillåtet för en djurägare att döda ett annars fredat rovdjur för att skydda ett tamdjur, i det här fallet en hund. Länsstyrelsens bedömning direkt efteråt var att det handlade om en sådan paragraf 28-skjutning.

Åklagaren hävdade i stället att mannen i själva verket bedrev jakt på vargen efter att den resultatlösa skyddsjakten var över. Till stöd hade han bland annat sms från skyttens telefon, till exempel meddelandet ”The target is eliminated” (Målet är eliminerat), som den åtalade skickade till en granne strax efter att vargen hade skjutits.

Två och ett halvt år efter att vargen sköts kom tingsrättens dom. Skytten frias. Bild från förundersökningen.

Läs mer [+]: Rättegången mot vargskytten avslutad – dom i början av mars

Läs mer [+]: Vargskytten om sitt uppmärksammade sms: ”Naturligtvis en idiotisk formulering”

Läs mer [+]: Åtalade vargskyttens advokat: ”Min klient gjorde allt enligt skolboken”

Läs mer [+]: Den åtalade vargskytten hade flera bilder på vargar i sin dator och telefon – se bilder från förundersökningsmaterialet

Läs mer [+]: Jägaren som sköt vargtiken i Sjunda: ”The target is eliminated”

Ladda ner LT:s nyhetsapp gratis till din Iphone här eller till din Android här

Mer läsning

Annons