Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Inte direkt roligt att vara arbetslös”

Från tisdag till torsdag hålls rekryteringsträffar på arbetsförmedlingen i Södertälje.

Annons
Morgan Hancock.

Trycket var stort idag onsdag då bland annat stadens två största arbetsgivare Scania och AstraZeneca var representerade. Människor från hela regionen har letat sig till Södertälje för att delta.

En av de som hoppas hitta ett jobb är 25-årige Tobias Eiderfors från Söder i Stockholm.

Han gick ut gymnasiet för sju år sedan och har mest varit arbetslös sedan dess. Hans längsta anställning, som lagerarbetare, varade i fyra månader.

– Sen behövde de mig inte. Så fick man gå tillbaka till att vara ingenting, säger han.

I dag är han mest intresserad av att komma i kontakt med bemanningsföretaget Uniflex, som söker bland annat lagerpersonal och fordonsmontörer.

– Det är inte direkt det roligaste att vara arbetslös. Det är löjligt hårt. Jag har bara gymnasieutbildning, och i dag räcker det ju inte. Du ska vara specialist i något ämne. Sen ska du ha erfarenhet också.

Petra Svensson, 40, från Strängnäs jobbade senast för sex år sedan och är också ute efter ett lagerjobb.

– Jag vill gärna ha något där man inte sitter still så mycket. Jag har grov adhd, så jag behöver ha rörliga jobb.

Arbetslösheten i länet ligger på 6,1 procent, nära den nationella siffran på 7,4 procent.

Södertälje är bland de kommuner med högst arbetslöshet i Sverige. Andelen arbetslösa i kommunen är 14,6 procent.

Alf Hallenborg på arbetsförmedlingen säger att det finns gott om jobb, men att ”kompetensen matchar inte mot de jobben som finns”.

Enligt Nils Carlsson Lundbäck, ordförande i arbetslivsnämnden, har den höga arbetslösheten att göra med utbildningsnivån är låg i Södertälje. Han säger att man tidigare fått säga nej till nästan alla som sökt gymnasiala vuxenutbildningar.

Men i och med regeringens beslut förra månaden att ge alla rätt att utbilda sig i komvux – samt de extra 20 miljoner som Södertäljes rödgröna majoritet beslutat att satsa på vuxenutbildningar i sin nya höstbudget – ska alla som vill kunna nå grundläggande behörighet, säger han.

Ett annat problem för många arbetssökande är bristande kunskaper i svenska. Morgan Hancock, 31, flyttade från England till Huddinge med sin svenska flickvän i somras.

Han har erfarenhet som säljare, men har haft svårt att hitta jobb på grund av språket, säger han. Nu hoppas han få ett industrijobb, och står därför i kön till bemanningsföretaget Randstad, som rekryterar arbetskraft till bland annat Scania.

– Jag skickar iväg mejl med mitt CV till massor av arbetsgivare, men jag får inget gensvar. Jag vet inte om de kanske kollar på det och tänker, ”Han pratar inte svenska”, och kastar det i soptunnan, säger han.

Industrivecka under 2016

Torsdag är sista dagen för arbetsförmedlingens rekryteringsträffar.

I lokalen på Turingegatan 24 kan arbetssökande träffa representanter från en rad olika företag inom teknik och industri.

Dörrarna öppnar klockan 10.

Företagen som medverkar i dag är:

N4, som sysslar med drift och underhåll av forskningsmiljöer.

Nobina, som rekryterar förare och verkstadsarbetare.

Lernia, bemanningsföretag som söker montörer, servicetekniker, och mekaniker. Företaget ger även information om utbildningar inom industri, teknik och lager.

Proffice, som rekryterar processoperatörer, truckförare, maskintekniker, och lagerarbetare.

Aditro Logistics, som söker truckförare och lagerpersonal.

Mer läsning

Annons