Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ideella föreningar används som redskap

Allt oftare används ideella föreningar som redskap för ekonomisk brottslighet. Och allt större summor utbetalas till dem från offentlig sektor.

Annons
Syrisk-ortodoxa kyrkan i Hallunda.

På onsdagen åtaldes 17 personer i den såkallade kyrkohärvan, varav sju från Södertälje. Skatteverket slår nu larm om en ökad ekonomisk brottslighet bakom fasaden av ideella föreningar. Orsaken tros främst vara att den offentliga sektorn ökat sina utbetalningar till ideella föreningar samtidigt som det är väldigt enkelt och kravlöst att bilda dem.

Till skillnad från ett företag krävs ingen bokföring eller revisorers utlåtande. Trots avsaknaden av skyldigheter har ideella föreningar ”i allt väsentligt har samma rättigheter som andra associationsformer”, skriver Skatteverket i en promemoria som finns med

i det 11 000 sidor tjocka förundersökningsmaterialet i Kyrkohärvan.

Personer med näringsförbud eller dömda för grov ekonomisk brottslighet kan utan problem ingå i styrelsen för en ideell förening.

Arbetsförmedlingen vänder sig till både företag och ideella föreningar för att placera ut långtidsarbetslösa med olika former av lönebidrag utan några egentliga kontroller om något arbete utförs. I bedrägerifall med lönebidrag handlar det oftast om ”win-win-situationer” där alla inblandade är nöjda. Långtidsarbetslösa slipper krav från arbetsförmedlingen och får access till välfärdssystemets fördelar. Arbetsgivaren får pengar och arbetsförmedlingen får ännu en i statistiken över personer i åtgärder.

En utredare säger till LT:

– Jag undrar om politikerna egentligen vill ha kontroll på det här, det skulle kanske bara visa att jobben de hoppas på faktiskt inte finns.

Mer läsning

Annons