Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare klimat för migranterna: "Sverige är ändå ett välsignat land"

Under sina knappt två år på Södertäljes gator har Vasilica Scorcea, 56, märkt att stämingen förändrats.

Annons
Gågatan. Ett par patrullerande poliser ber Vasilica Scorcea att gömma undan hennes hemmagjorda träslevar. ”Ambulerande försäljning” är förbjudet i centrum enligt lokala ordningsföreskrifter.

Ryktet om eventuellt tiggeriförbud går bland Vasilica och hennes rumänska vänner. Människors gåvor har minskat något. Men Sverige är fortfarande ett välsignat land, säger Vasilica till LT.

– Jag ber varje kväll för hela Sverige. Svenskarna är ett jättebra folk, och Södertäljeborna har alltid varit vänliga mot mig, säger Vasilica på rumänska, via tolk.

Hon hade länge fantiserat om Sverige, om båtar på vackra sjöar, men aldrig trott att hon skulle få tillfälle att besöka landet.

Det var en väninna från hembyn Ungureni, ett litet samhälle ungefär sex mil väster om Bukarest, som berättade att det fanns möjlighet att tjäna pengar i Sverige. Vänninan hade varit i Södertälje, och det var därför Vasilica hamnade här.

Vasilica arbetade innan Sverigeankomsten år 2014 med att samla och sälja järnskrot. Det var inte nog med inkomst för att försörja hennes 16-åriga barnbarn Diana, som är sjuk i leukemi, berättar Vasilica.

– Om jag inte hjälper Diana skulle hon inte klara sig. Jag har ingen man, han dog när jag var 24. Och Dianas mamma har ingen man heller. När han hörde att Diana var sjuk lämnade han familjen, säger Vasilica.

Dottern får bidrag från rumänska samhället för att ta hand om Diana, pengar som motsvarar circa 400 kronor i månaden, säger Vasilica.

En bra dag får Vasilica 150 kronor i koppen då hon sitter utanför Lunagallerian. Oftast blir det mellan 80 och 100 kronor om dagen. Det mesta sparar hon och skickar hem till famlijen.

Ibland åker hon hem till Ungureni. Dit kostar bussbiljetten ungefär 1000 kronor, och resan tar två dagar, berättar Vasilica.

– Jag pratade just med Diana på telefon, och hon frågade, mormor, när kommer du hem? Jag var tvungen att ljuga och säga att jag bara stannar i ett par dagar till, säger Vasilica och ler.

Vasilica är inte den enda från hembyn som prövat lyckan i Södertälje. Tre bekanta från Ungureni vistas också i staden, och tillsammans spenderar de nätterna i en parkerad minibuss.

I Sverige befinner sig uppskattningsvis 4 000 tiggande EU-migranter, enligt uppgifter till Dagens Nyheter i somras. Förra året vistades mellan 80 och 100 av dem i Södertälje kommun, enligt en rapport från Social- och omsorgskontoret. Någon uppskattning av antalet EU-migranter i Södertälje har inte gjorts i år.

Kanske får hennes dotter ett jobb nästa år, säger Vasilica. Då kan hon återvända hem. Trots sin kyliga plats på gågatan kommer hon minnas Södertälje med värme.

– Jag önskar att jag hade en kamera. Då skulle jag kunna visa för vännerna där hemma hur vackert det är i Sverige.

Inkomst. På torsdagseftermiddagen hade Vasilica Scorcea tjänat 22 kronor.
Hemlängtan. Södertälje är vackert, men drömmen är ett liv hemma med familjen, säger Vasilica Scorcea till LT.
Svenskarna är ett jättebra folk, och Södertäljeborna har alltid varit vänliga mot mig, säger Vasilica på rumänska.
En bra dag får Vasilica 150 kronor i koppen då hon sitter utanför Lunagallerian. Oftast blir det mellan 80 och 100 kronor om dagen. Det mesta sparar hon och skickar hem till famlijen.
Kenneth Persson är församlingsarbetare på S:t Ragnhildsgården och serverar frukost till hemlösa.

Härbärge värmer i vinter

Från och med första december hoppas Södertälje församling kunna erbjuda sovplats åt EU-migranter som Vasilica Scorcea och andra utsatta människor.

För att driva vinterhärbärget behöver kyrkan hjälp. Volontärer som kan tänka sig ägna ett par nätter åt att sitta på pass i kyrkans lokaler bör kontakta Södertälje församling.

Passen på härbärget varar i tolv timmar och börjar klockan 19 varje kväll.

Förra året gav härbärget sovplats åt 10 personer. Antalet bäddar väntas bli ungefär samma i år.

Källa: Södertälje församling

Mer läsning

Annons