Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fototävling med vardagen i fokus – "Jag tycker mest om bilderna som inte är så tillrättalagda "

Hur kommer framtidens människor prata om livet i Södertälje på 2010-talet? Vad kommer de att minnas från 2017? Skicka in en bild från din vardag och var med och tävla om 1 000 kronor i LT och Länsmuseets fototävling.

Annons

Elisabeth Boogh, länsmuseet, ansvarar för tävlingen Samtidsbild.

Hur många bilder tar du med din mobil under en vanlig dag? Hur många av dem visar du för omgivningen? Nu vill LT och Stockholms läns museum se dina bästa bilder från vardagen – så att kommande generationer kan ta del av vår tid. I en fototävling som pågår under september får Södertäljeborna chans att dela med sig av sin vardag för att vinna ett presentkort på 1 000 kronor.

Elisabeth Boogh på länsmuseet är ansvarig för projektet och berättar att man vill samla in nutida bilder eftersom att museet vill hitta ett sätt att bevara bilder från vår tid.

– Människor fotograferar väldigt mycket i dag. Många av bilderna delas på sociala medier, men vi har en hypotes om att bilderna som människor tar inte kommer att komma in till museerna. Vi är väldigt dåliga på att spara ner och bevara våra bilder och det är det vi vill göra.

Samtidsbild heter tävlingen och det är också Länsmuseets plattform för insamling av vår tids fotografier. Fotografierna som laddas upp sparas i tävlingen och blir tillsammans med de drygt 3 500 fotografier som allmänheten i Stockholms län redan bidragit med en del av vår kulturhistoria som visar hur vardagen och livet kan se ut i länet på 2010-talet.

Vilken typ av vardagsbild är din favorit?

– Jag tycker mest om bilderna som visar det som vi inte alltid fotar. Bilder som inte är så tillrättalagda som på sociala medier utan där man visar motsatsen till den perfekta vardagen många av oss visar upp.

– Men det handlar ju också om att vi ska se vad som är en vardagsbild i dag och därför blir det mycket tidtypiska selfies och bilder på fötter och mat, säger Elisabeth Boogh.

Hur många bilder hoppas ni på att få in?

– Vi har inte satt något siffra men några hundratal vore kul att få in i alla fall.

Fototävlingen pågår under september och i oktober avgör en jury vem som vinner. En av jurymedlemmarna är LT:s reporter och fotograf Mattias Holgersson. Vinnarbilden kommer tillsammans med några av de bästa bilderna att ställas ut i stadshuset i Södertälje den 17 - 26 oktober och även publiceras i LT.

Så här gör du för att vara med i tävlingen

• Gå in på www.samtidsbild.se eller ladda ner appen Samtidsbild och registrera dig.

• Ladda upp dina bilder och glöm inte att skriva en bildtext. Berätta varför din bild är viktig och vad den säger om vår tid eller om dig.

• Bilderna ska vara nya och fotograferade med mobiltelefon eller digitalkamera.

Mer läsning

Annons