Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"För den syrianska saken”

Södertäljepartiet har profilerat sig som ett parti som vänder sig till alla Södertäljebor. Men på partiets valbanderoller står det: ”Gör din röst hörd – för den syrianska saken”. För Ishak Akan betyder det att man tänker kämpa för ett bredare syrianskt kulturutbud – på biblioteket och på Torekällberget

Annons

Ishak Akan, en av grundarna till Södertäljepartiet och tillika partiets första namn, är i dag missnöjd med det kulturutbud som finns i stan och efterlyser bland annat att biblioteket borde ha fler böcker på syrianska, helst i samma omfattning som det finns assyrier/syrianer i Södertälje.

– Och kulturskolan är för hela Södertälje, men var finns den syrianska kulturen? Kulturskolan och biblioteket ska någorlunda spegla sammansättningen som finns i Södertälje. Om vi ska sträva efter ett mångkulturellt samhälle så är det helt klart att kulturskolan ska återspegla den syrianska kulturen också, säger Ishak Akan.

Dessutom är han kritisk till att flera av Södertäljes folkgrupper saknas på Torekällbergets museum.

– Titta på muséet på Torekällberget, det ska väl återspegla hela befolkningen, eller hur? Vi bor i Södertälje och det finns ingenting om syrianer, eller andra folkgrupper där.

Att Torekällberget ska spegla det gamla svenska samhället, och då framförallt ur ett Södertäljeperspektiv, hör inte till saken menar Ishak Akan.

Men politiska företrädare, med assyrier/syriansk bakgrund, för andra partier är inte benägna att hålla med Ishak Akan.

– Jag tycker vi har ett fullgott utbud av den syrianska kulturen i Södertälje. När det gäller biblioteket så finns där en del böcker på syrianska, men vi är ju svenskar och det viktiga är att få läsa och skriva på svenska, säger Moderaternas Metin Ataseven och tillägger att den som har behov av mer litteratur på syrianska också har ett visst utbud att tillgå hos de assyrier/syrianska föreningarna.

Läs mer i lördagens papperstidning.

Mer läsning

Annons