Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter upploppen – i natt sätter polisen in extra resurser i Södertälje

Polisen sätter in extra resurser i helgen, efter att en patrull attackerades med bangers och smällare förra lördagsnatten.

Annons

Södertälje har länge haft problem med olagliga smällare och bangers som är i omlopp och kastas i folksamlingar och bostadsområden. Förra helgen blev en polispatrull utsatt. Ett 30-tal personer gick då till angrepp mot poliserna i samband med att krogarna stängde. Nu sätts extra resurser in för att motverka att det händer igen. Lokalpolischef Peter Nylind berättar att fler poliser än vanligt kommer att vara på plats under helgen, redan från fredagskvällen:

– Vi har extra insatser varje helg. Men nu kommer vi förstärka ytterligare och det är framförallt efter det som hände förra helgen, men även tidigare helger i början av året.

Läs också: 30-tal personer i upplopp i centrala Södertälje i natt – polisbil nära att fatta eld av bengal

Insatsen är fokuserad på centrum i samband med att krogarna stänger.

– En störe polisresurs är ute och jobbar. Det handlar om att vara på plats utifall att det blir en eskalerande utveckling och om att hantera problemen innan de uppkommer, säger Peter Nylind.

Polisen patrullerar i Södertälje centrum på helgnätterna.

På vilket sätt arbetar ni förebyggande?

– I grunden handlar det mycket om kommunikation, att försöka få människor i olika grad av berusning, och nyktra, att se att det inte gagnar någon att hålla på med våldsbeteenden, säger Peter Nylind.

Han förklarar att polisen också försöker begränsa möjligheten att stora folksamlingar bildas, genom att se till att människor förflyttar sig till nya platser. Därtill sker en ständig kommunikation med krogägare för att se om de kan bidra med något genom ordningsvakter eller att förändra alkoholutskänkningen.

– I det här fallet ser vi inget specifikt utan det handlar om när människor går ut på gatan, att de har ett dumt beteende, säger Peter Nylind.

Vid attacken förra helgen fick poliser från Botkyrka rycka ut för att hjälpa till. Södertäljepolisen har etablerat en kontakt med andra lokalpolisområden utifall att de planerade resurserna behöver förstärkas ytterligare.

– Vi bedömer läget på plats, utifall vi behöver växla upp, säger Peter Nylind.

[+] För dig som är pluskund: Efter upploppet – polisen planerar för fler insatser: "Det är inte en tillfällighet att det är oroligt"

Mer läsning

Annons