Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astra Zeneca i nytt miljardavtal gällande rättigheter till smärtstillande medicin

Idag meddelade Astra Zeneca ett nytt avtal med Aspen Global Incorporated (AGI) som involverar rättigheterna till anestetiska läkemedel. AGI betalar 555 miljoner dollar på förhand.

Annons

Under 2016 kom Astra Zeneca och AGI, som är en del av Aspen Group, överens om att AGI skulle köpa exklusiva kommersiella rättigheter till flera etablerade anestetiska läkemedel på marknader utanför USA.

De smärtstillande läkemedel som ingår i avtalet är Diprivan, EMLA, Xylocaine/Xylocard/Xyloproct, Marcaine, Naropin, Carbocaine och Citanest.

Läs även: Astra säljer läkemedel värt miljarder

Det nya avtalet bygger vidare på det gamla och AGI betalar därmed 555 miljoner dollar (4,4 miljarder kronor) till det Södertäljebaserade bioläkemedelsföretaget för de återstående rättigheterna och tillverkningskunskaperna relaterade till medicinerna. Dessutom kommer de betala upp till 211 miljoner dollar i prestationsbaserade variabler och milstolpar baserade på försäljning och bruttomarginal under perioden 1 september 2017 – 30 november 2019.

– Astra Zeneca, AGI och patienter har alla gynnats av det framgångsrika kommersiella avtalet vi etablerade förra året. Allt eftersom vårt förhållande har utvecklats har AGI visat att de är i en stark position att maximera värdet och räckvidden för de anestetiska medicinerna genom sitt omfattande kommersiella nätverk, säger Mark Mallon som är vd på Global Product and Portfolio Strategy hos Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

Läs även: Astra Zeneca inleder mångmiljonsamarbete för att bekämpa Parkinsons sjukdom

– Den andra transaktionen gör det möjligt för AGI att skörda de ytterligare fördelarna med det utmärkta strategiska förvärvet som anestetikportföljen har visat sig vara för Aspen och en viktig del av detta kommer att vara att fortsätta utnyttja det starka arbetsförhållande som AGI har utvecklat med AstraZeneca, säger Stephen Saad som är koncernchef på Aspen.

Avtalet förväntas stå klart under årets sista kvartal.

Läs även: Mångmiljonavtal för Astra Zeneca när de säljer rättigheterna till cancerläkemedel

Mer läsning

Annons