Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astra Zeneca gjorde olagliga avdrag för moms, bilar och julfest: Åker på skattesmäll på över 20 miljoner kronor

Skatteverket kräver Astra Zeneca AB på över 20 miljoner kronor och skatteböter efter myndighetens utredning. Bland annat gjorde de felaktiga avdrag för julfesten 2015.

Annons
Foto: Edis Potori

Efter Skatteverkets utredning av Astra Zeneca AB:s momsdeklarationer beslutar de att företaget måste betala 21 494 538 kronor i höjda skatter och avgifter. Astra Zeneca själva fick inför beslutet chansen att protestera men har inte kommit med några synpunkter.

Beslutet grundar sig på att företaget under 2014 och 2015 gjort felaktiga avdrag för utländsk moms och debiterad moms, leasing av personbilar och felaktiga avdrag för julfesten 2015.

För julfesten, med över 2 000 gäster, har Astra Zeneca gjort avdrag för mat, dryck, underhållning, produktion, teknik och spex för 465 000 kronor. Enligt Skatteverket ska den rätta summan vara knappt 150 000 kronor.

– Vi accepterar Skatteverkets beslut och har gjort fel i vår momshantering, men vill gärna förtydliga att det Astra Zeneca får betala inte handlar om mer än 20 miljoner, utan om cirka 600 000 kronor. Den resterande summan regleras mot leverantörer som felaktigt har fakturerat med moms i fall det där skulle ha varit momsfritt, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Astra Zeneca AB.

Skatteverket påpekar att företaget lämnat in felaktiga uppgifter för perioder under 2014, 2015 och 2016 och att de inte framkommit utan Skatteverkets utredning. Därför lägger myndigheten på ett skattetillägg med 20 procent som Astra Zeneca måste betala.

Beloppet ska vara betalt senast den 17 januari 2018.

Läs även: Astra Zeneca åker på skatteböter

Mer läsning

Annons