Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ord står mot ord – ung man döms för sexuellt utnyttjande av barn

Den nu 15-åriga målsägande och 18-årige åtalade ger olika bild av vad som hänt en eftermiddag i målsägandes säng. Då ord står mot ord lägger tingsrätten den åtalades berättelse till grund för bedömningen och dömer honom till sexuellt utnyttjande av barn.

Annons

Tjejen och killen fick kontakt via en dejtingapp då målsägande var 12-13 år. De ska ha pratat om att ha sex men träffades aldrig. De träffades dock vid två tillfällen i augusti förra året tillsammans med gemensamma vänner. I september 2017 kom den åtalade mannen hem till den då 14-åriga målsägande, och de två ger olika beskrivningar om vad som senare hände i hennes säng.

Det är dock utrett att samlag förekommit mellan den åtalade och målsägande. Vid tillfället ska målsägande ha varit 14 år, medan den åtalade var 17.

Målsägandes berättelse har bedömts som trovärdig, men det bedöms även den åtalades berättelse ha varit. Det saknas övrig bevisning än tjejens berättelse som motsäger att det kan ha gått till som mannen påstår. Ord står helt enkelt mot ord, konstaterar tingsrätten, som har att lägga den åtalades berättelse till grund för bedömningen i skuldfrågan.

Den som har samlag eller genomför en med samlag jämförlig handling med en person som är under 15 år ska dömas för våldtäkt mot barn. Om brottet med hänsyn till omständigheterna är att anse som "mindre allvarligt" döms den åtalade istället för sexuellt utnyttjande av barn.

Enligt målsägande och ett vittne ska den åtalade vid tidpunkten känt till att målsägande var under 15. Det bedöms även finnas flera omständigheter som gett honom skälig anledning att anta att målsägande var under 15.

Bland annat ska han ha känt till att hon är född 2002, då han ska ha sagt att han tycker att hon ser ut att vara yngre än så – närmare bestämt född 2004 – vid ett tidigare tillfälle då två andra närvarade. Han borde därför varit medveten om att hon fyllde 15 någon gång under det aktuella året. Trots att de haft en hel del kontakt innan tillfället i målsägandes rum har han inte gjort något för att förvissa sig om hur gammal hon var.

Frågan om målsägandes frivillighet är enligt tingsrätten av central betydelse för rubriceringen av gärningen. Vid samlad bedömning av omständigheterna döms mannen för sexuellt utnyttjande av barn.

Han döms till villkorlig dom och dagsböter. Målsägande har begärt skadestånd för sveda och värk samt fysiskt och psykiskt lidande, vilket den åtalade även döms till att betala.

Foto: Henrik Montgomery

Mer läsning

Annons