Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stjärnarkitekten: "Det känns som att bli rånad"

Vid sjön Uttran utanför Tumba står originalet, i Ritorp ett plagiat. Det menar den kände arkitekten Pål Ross, som nu anklagar byggherren i Södertälje för att ha stulit äkta ”Ross-design”.

Pål Ross är en välkänd arkitekt och designer som vunnit många priser. 2009 utsågs hans arkitektritade villa till en kund i Östersund till ”Sveriges vackraste villa”. Hans arkitektfirma är i dag Sveriges enda Svanenmärkta arkitektkontor.

Men häromdagen satte Pål nästan kaffet i vrångstrupen hemma i sin villa på Ekerö när hans fru uppmärksammade honom på en bostadsannons på Hemnet. I mäklarannonsen bjöds en villa ut i Ritorp i Södertälje och beskrevs som ett ”fantastiskt hus byggt enligt en Pål Rossritning”. Men Pål Ross har aldrig levererat någon arkitektritning till villan i Ritorp, som byggdes 2014.

– Det är inte sant! sa jag. Jag har under mina 20 år maniskt strävat efter att mina hus ska vara exklusivt ritade för kunden och inte minst friska, allerigifria, byggda på rena råmaterial, och nu vet jag inte vad denna kopia innehåller. Det är som att baka en kaka på ekologiska råvaror, sen gör någon en likadan kaka och använder giftiga transfetter och hävdar att det är originalet. Jag vill inte att vårt varumärke ska missbrukas på det sättet, säger Pål Ross när LT träffar honom i Ritorp.

Han är där med sitt juridiska ombud, Södertäljeadvokaten George Yanko, för att titta på villan i Ritorp.

– Jag vill egentligen inte se den, det känns hemskt olustigt, säger Pål Ross och fortsätter:

– Mina skapelser har en annan utgångspunkt än andras. För mig handlar det inte bara om att tillhandahålla ett visst antal kvadratmeter, utan att skapa funktion och livslust.

Villan vid Uttran är ett exklusivt arkitektritat hus bara för den familjen, säger han. När vi kommer fram till villan på Ansgarsgatan i Ritorp beskriver han sitt unika formspråk – bland annat det ”ofyrkantiga” rundade formerna, de klassiska takavsluten, de dubbla takhöjderna inomhus.

– Det är som att bli rånad, jag förstår att det händer men behöver inte acceptera det. Och jag måste markera nu för att få ett stopp.

Pål Ross har nämligen råkat ut för liknande tidigare. Han berättar att en annan arkitekt kopierar hans design med vissa ändringar. Advokaten George Yanko har i dagarna skickat brev om skadeståndsanspråk till byggherren, det vill säga husets ägare.

– Vi har upplyst dem om att de gjort sig skyldiga till upphovsrättsintrång och orsakat Ross ekonomisk skada, säger George Yanko.

Brev har även skickats till ägaren av den byggfirma som byggde huset i Ritorp 2014. Det råkar vara samma byggbolag som uppförde originalet vid Uttran för tio år sedan.

– Därmed har han haft ritningarna kvar. Men allt jag gör har ju upphovsrätt på grund av dess verkshöjd och mitt konstnärliga formspråk, säger Pål Ross, som nu vill gå vidare till domstol för att få upprättelse.

”Det är trams från Ross sida ”

– Det går inte på något sätt att hävda att man har ensamrätt i den bemärkelsen Ross påstår, säger Anders Gripenberg, som byggt båda husen.

Enligt uppgift till LT ska Ross via sin advokat ha krävt byggherren, det vill säga Ritorphusets ägare, på 480 000 kronor i skadestånd. LT har förgäves försökt få kontakt med husägaren. Däremot säger byggentreprenören, som byggde såväl huset i Ritorp som vid Uttran, Anders Gripenberg, att Ross har fel.

– Det här är ingen Rossritning. Begär ut den från bygglovsavdelningen på kommunen. Det står ”entreprenör och designer, Anders Gripenberg”.

Ross hävdar att det är plagiat av hans ritning?

– Nej, det är helt olika ritningar. Min är ett tvåvåningshus, Ross ritade ett trevåningshus. Trapporna, balkongerna är olika liksom dimensioner. Det han kan påstå är att det rundade vardagsrummet påminner om hans, men det är olika mått. Men om det är den runda formen har gör anspråk på så har ju han i så fall kopierat slottet i Mariefred, det är ju också runt.

I mäklarannonsen stod att huset är byggt efter en Rossritning?

– Det visste jag inte, men det stämmer inte. Hur som helst har jag inget med den att göra. Det kan vara mäklaren som gjort bort sig.

Men mäklaren, Per Florin, gjorde som kunden sa.

– Säljaren sa och säger att det byggdes från en ritning av Pål Ross, men jag tog bort det när en advokat ringde och sa att det inte stämde.