Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stjärnan om stödet efter tunga beskeden

Allt fler svenskar drabbas av cancer, om inte själv så som nära anhörig. Basketstjärnan Amanda Zahui är en av de tusentals som drabbats.

Det är de allra flestas mardröm. Beskedet som ingen vill ha. Basketstjärnan Amanda Zahui fick själv uppleva hur tillvaron vändes upp och ner när två av personerna som står henne närmast drabbades av cancer på kort tid. Både hennes mamma Ann-Sofie och en av hennes bästa vänner, basketspelaren Tiffany Jackson-Jones, fick beskedet att de drabbats av bröstcancer.

– Det var helt overkligt. Det går inte att beskriva, det var som… hjärtekrossande, berättar Amanda Zahui.

Hon skrev nyligen på sociala medier om cancerbeskeden, med en uppmaning om att ge stöd till de som drabbas. För LT berättar hon om känslorna.

– Innan det här så kände jag egentligen ingen som varit drabbad. Jag hade en rumskamrat på college som hade en äldre släkting som gick bort i cancer, och jag minns att jag inte riktigt visste vad jag skulle säga då. Jag försökte stötta så mycket jag kunde. Det är klart att man förstår att det är svårt och jobbigt att gå igenom. Men egentligen förstår man inte. Och man har en illusion om att det aldrig händer en själv, säger Amanda Zahui.

Men i somras fick hon veta att hennes mamma Ann-Sofie hade drabbats. Just i samband med att säsongen i den nordamerikanska proffsligan skulle dra igång.

– Det var efter den första hemmamatchen med Tulsa i WNBA som jag fick veta det. Jag gick inte ut med det då, inte för att jag ville hålla det hemligt utan för att jag ville försöka smälta det först. Då var det bara mina två närmaste vänner som visste om det, berättar Amanda.

Hon berättade inte om cancerbeskedet för sin tränare eller för klubben. I stället var hon kvar i USA och försökte ta chansen i sitt nya lag i proffsligan WNBA. Först längre fram vid ett kort uppehåll i ligaspelet såg hon en chans att åka hem – och berättade för tränaren.

– Då berättade jag för coachen. Och en nära vän, Daniel Prince, som är som en bror för mig, pratade med klubbens general manager och jag fick tillåtelse att åka hem. Klubben var verkligen ett stort stöd. De skickade en matchtröja från en ”pink game”, en match till stöd för cancerforskning, till min mamma, och fruktkorg och blommor och allt möjligt. Och en lagkamrat berättade att hennes mamma hade vunnit över cancern. Det betydde mycket, berättar Amanda Zahui.

Att vara långt borta, på andra sidan Atlanten, vid det här tillfället var tufft, berättar hon.

– Mamma och pappa stöttade mig och ville att jag skulle vara kvar och spela. Jag pratade med mamma varje dag och jag kunde höra på hennes röst om det var bra med henne eller inte. Det var tufft. Jag kan säga att mitt förhållande till Gud har vuxit enormt mycket, säger Amanda.

Men cancern skulle även komma att slå mot en lagkamrat i WNBA-laget. En av lagets stora stjärnor, Tiffany Jackson-Jones, fick beskedet att hon drabbats av bröstcancer omkring en månad efter att Amanda fått beskedet om sin mamma.

– Då började allt om igen, kändes det som. Tiffany är som en storasyster för mig och har verkligen tagit hand om mig i laget. Att hon skulle drabbas av något sånt här, det var som en chock. Hon är ju ung, frisk och stark. Tar inga droger, tränar flera gånger om dagen. Men vem som helst kan verkligen drabbas, säger Amanda.

Både Amandas mamma Ann-Sofie och hennes vän Tiffany har i dag genomgått operationer. Båda har även genomgått kemobehandling och får nu cellstrålningsbehandling regelbundet. Båda har en positiv prognos, men ingen av dem är friskförklarade.

– Både mamma och Tiffany mår bättre och bättre, säger Amanda.

Hon hoppas att hon, genom att prata öppet om cancerbeskedet, kan ge styrka till andra i samma situation. Och att de som drabbas vågar prata om det med omgivningen, och inte håller det för sig själv. Och att alla testar sig så att cancern upptäcks i tid.

– Jag valde först att inte prata om det. Men det är inget man ska vara tyst om. Jag fick ett jättestort stöd genom att vara öppen, och ett budskap jag vill förmedla är att det finns de som bryr sig om dig. Om du drabbas är det jättetufft att bära på cancern själv, säger Amanda Zahui.

60 000 får cancer varje år

Under 2013 diagnostiserades omkring 60 000 personer i Sverige. Antalet ökar för varje år. 51 procent var män, 49 procent kvinnor. Två tredjedelar av de som drabbas är över 65 år. Mer än var tredje person som lever i Sverige i dag kommer att få en cancerdiagnos under sin livstid.

Bröstcancer är vanligast hos kvinnor, prostatacancer är vanligast hos män. Hudcancer är den cancerform som ökar mest.

Fakta: Cancerfonden