Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stilla söndag på central mötesplats

Stora torget i Södertälje har, sedan andra hälften av 1600-talet när det anlades, varit en centralpunkt och mötesplats.

Otaliga bilder har där exponerats och de bidrar till en hygglig kännedom över hur torget förändrats. Denna bild är från slutet av 1920-talet och med stor sannlikhet tagen en söndag klocka 10.24. Visarna på tornuret anger tiden. Ödsligheten var utmärkande för sön- och helgdagar då de annars livliga aktiviteterna uteblev. Vid några till- fällen var där möten som samlade mycket folk.

På den tiden hade droskbilarna en station vid då-varande Nya Stockholms- gatan (nuvarande Jovisgatan), invid södra kyrkogårdsmuren. Tre droskor står och väntar på uppdrag. Träden på kyrkogården var välväxta och dolde en stor del av kyrkobyggnad-en.

I bildens högra kant kan man skymta en del av Gamla brandstationen som då inte var gammal utan fungerande fram till 1942 då stationen flyttades till sitt nuvarande läge vid Järnagatan. I byggnaden bodde brandkårens personal i tjänstebostäder.

Vi kan även se en av de fyra kandelabrarna som lyste upp torgytan under den mörka delen av dygnet.