Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stig upp tidigare och slipp stressen

Upp och hoppa! Nu är solen uppe när vi själva går upp. Och det är precis så det ska vara, enligt tidscoachen Dorotea Pettersson.

Annons

De flesta svenskar går upp ur sängen klockan sju på morgonen och i dag tisdag går solen i Södertälje upp just klockan sju.

– Vår inre klocka, som i första hand styrs av ljus och mörker, har avgörande betydelse för vår fysiska hälsa, säger Dorotea Pettersson, tidscoach och känd för boken ”5 AM är ingen tidpunkt. Det är en livsstil”:

– Men i vårt samhälle och i ett land som inte ligger nära ekvatorn måste de flesta av oss under vinterhalvåret vara vakna även när vi inte har naturligt solljus.

För att få i gång kroppen och planera sin dag bättre rekommenderar Dorotea Pettersson att man stiger upp en timme tidigare än vad man gjort förut, för att i lugn och ro kunna planera sin dag och motionera innan andra hinner störa ens harmoni. Själv går hon upp klockan fem på morgonen och resultatet är mer effektivitet och mindre stress.

– Den där första timmen på morgonen blir lätt magisk, om man lägger upp den på rätt sätt. Men glöm inte att lägga dig tidigare på kvällen också, säger Dorotea Pettersson och fortsätter:

– Nu, precis i dagarna, är det rätt tid att börja följa ljuset på morgnarna. På köpet kan man faktiskt skaffa sig ett bättre liv – med mer tid och mindre stress.

Dagen börjar hon med att röra sig, kanske gå ut med hunden. Efteråt planerar hon dagen genom att skriva upp allt som ska göras på en lista och sist hämtar hon in kunskap genom att läsa någon bok eller genom att skriva lite på sin nästa bok.

– Struktur och ordning är viktiga för mig, men det är inte ett måste att gå upp så tidigt, säger hon.

I hennes arbete ingår att hålla föreläsningar om tid, hur vi upplever tiden och vikten av att prioritera rätt.Hon tar även emot klienter som hon hjälper att inse hur mycket tid vi har och hur vi ska ta vara på den tiden och använda den på rätt sätt.

– Jag coachar både personligt och på nätet, säger hon.

Men hur ska man planera sin tid?

– Ta först reda på vilka saker som är nödvändiga att göra. Vi gör mycket som inte behöver göras. Många roliga saker som vi gör på helgerna kan med rätt planering också göras under vardagskvällarna. Och då menar jag inte att man ska springa och stressa, utan man ska hinna med sig själv och med det man önskar göra. Planera noga så går det bra, säger Dorotea Pettersson.

Hennes trick är att följa ljuset. Dorotea Pettersson berättar om hormoner som vaknar till med ljuset och som gör oss piggare.

– Utnyttja ljuset. Gå upp tidigare och slipp stressen och att springa ut hemifrån på morgonen med kaffekoppen i handen.