Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stenkajen används av båtar än i våra dagar

Detta parti av Västra Mälarhamnen såg i princip likadant ut från 1920-talets senare del, efter den stora ombyggnaden av Södertälje kanal i början av det nämnda årtiondet, fram till mitten av 1960-talet då HSB byggde bostäder vid Mälarhamnen.

Bilden är tagen från östra sidan om kanalen. Vi ser hur de äldre husen speglar sig i det lugna vattnet. Från vänster syns ett hus från slutet av 1880-talet där en gång Frälsningsarmén hade sina lokaler. Huset revs senare.

Senare blev där en biograf som hette Röda kvarn. Om den sades det lite elakt att det enda som där maldes var just film. Den tidens projektorer hade en stundom obehaglig vana att tugga sönder biofilm.

Efter detta var där en boxningsarena, senare svagdrycksbryggeri och därefter bilverkstad.

På höjden, lite bakom, syns tjänstebostaden för kanalinspektören. Närmare kajen framträder den låga byggnaden där stuvarna fick sina påhugg för dagens last- eller lossning.

Intill låg, och ligger, det äldsta kanalkontoret där båtarna betalade sina tarifferade avgifter för slussning. I äldre tider, från 1819 till 1923, fanns slussen invid Mälarhamnen och av praktiska skäl hade man kontoret där.

Mot vattnet kan vi se den västra delen av den gamla slussbassängen som tillhörde 1819-års kanal.

Även en del av de dåtida slussportarna kan där noteras. Den välutformade stenkajen används än i dag som temporär anläggningsplats där sjötrafiken så påkallar.