Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan Löfven (S) möter ett nytt politiskt landskap

De politiska blocken har ändrat karaktär. Det råder helt andra utgångspunkter än vad vi vant oss vid. Efter Ulf Kristerssons (M) misslyckade försök att bilda regering är Alliansen på god väg att implodera. Partierna är djupt oense i synen på Sverigedemokraterna.

Anmäl text- och faktafel

Moderatledarens desperata försök att nå ända in i kaklet blev ett tragiskt drama, som utspelade sig inför ögonen på hela svenska folket. Att bli statsminister skulle nås med alla tillgängliga medel. Allt skulle provas med förhoppningen att något skulle fungera –- en ensam moderatregering, en alliansregering, eller något tredje.

Resultatet blev en flopp – högmod går före fall.

Kristerssons bästa gren är uppenbart inte att skapa bra klimat och laganda inom laget eller hos sina allianskollegor. Något som framgått i otaliga tv-sända presskonferenser. Han borde ta till sig de grundläggande kunskaperna inom chef- och ledarskapsutbildning.

På nationell nivå får vi alltså rita om kartan. Det har utkristalliserat sig tre block bestående av de rödgröna partierna, liberalt block (C och L) samt ett konservativt mörkblått dito (M, KD och SD).

Man behöver inte vara Einstein i matematik för att inse att nyckelrollen i dessa rundor innehas av Annie Lööf.

Stefan Löfven har nu haft talmannens uppdrag i en vecka att sondera möjligheterna att bilda ny regering – Löfven 2. En grannlaga uppgift. De senaste veckorna har han varit väldigt tyst. Sitter stilla i båten. Det gör han rätt i.

Man behöver inte vara Einstein i matematik för att inse att nyckelrollen i dessa rundor innehas av Annie Lööf (C). En enkel huvudräkning av mandaten ger vid handen att de rödgröna tillsammans med C har 175 mandat. Alltså en majoritet i den nya riksdagen.

Nu gäller att hålla huvudet kallt och att låta försöken att bilda regering ta tid – om det krävs. Förhandlingar måste köras i botten. Fördjupade samtal över blockgränsen med framför allt Annie Lööf och Jan Björklund (L) är inriktningen. Målet är en blocköverskridande majoritetsregering i någon form.

Det som väntar är ingen ny situation för Stefan Löfven. Han har under större delen av sitt yrkesverksamma liv sysslat med förhandlingar – senast före partiledaruppdraget i egenskap av If Metalls ordförande.

Han kan förvänta sig hårda förhandlingar med C och L för att få igenom så mycket som möjligt av sin politik och också kräva viktiga ministerposter.

Det diskuteras två slags regeringar i nu nämnd ordning – dagens rödgröna regeringsunderlag kompletterat med C eller en mittenregering med S, MP, C och L.

De två nämnda konstellationerna har samsyn vad gäller Sverigedemokraterna. Det är ett parti med rötter i vit makt-miljön samt Bevara Sverige svenskt. SD är fortfarande kvar i den rasistiska myllan och bör därför ha noll inflytande över svensk regeringspolitik.

Hustrun, Ulla Löfven, säger i en tidningsintervju att hon brukar ge Stefan en lyckospark inför viktiga uppgifter. Han behöver säkert få två lyckosparkar inför dessa utomordentligt svåra förhandlingar nu när det är halvtid i sonderingsuppdraget.

Arnold Andersson

socialdemokrat i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel