Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan Löfven – du sviker både Seyfo-offren och svensk demokrati

 
Erkännandet av Seyfo
Visa alla artiklar

Det har snart gått fyra veckor sedan statsminister Stefan Löfven (S) var i Södertälje för att fira första maj. Sveriges television passade på att ställa en viktig fråga som berör ungefär en tredjedel av Södertäljes innevånare och cirka två procent av Sveriges befolkning. Frågan handlade om den socialdemokratiskt ledda regeringen skulle följa det socialdemokratiska kongressbeslutet från 2009 och erkänna Seyfo 1915 som ett folkmord?

Sorgligt nog är det tragiska minnet från 1915, som har överförts från generation till generation, en av dem viktigaste identitetsbärande markörerna i folkgruppen. Ett erkännande från omgivningen är ett erkännande av folkgruppens existens i sitt ursprungsområde.

På den socialdemokratiska kongressen 2009 i Älvsjö tog kongressen efter en väldigt lång debatt beslutet att Seyfo skulle erkännas som folkmord. Året därefter drev S igenom denna fråga i riksdagen och fick till samma beslut där.

Trots både kongress- och riksdagsbeslut blev Stefan Löfvens svar till SVT ett nej, att regeringen inte har någon plan att driva igenom erkännandet – mycket märkligt. Reaktionen på Löfvens uttalande på sociala medier dröjde inte alltför länge. Riksförbund, föreningar, kyrkor, etablerade politiker, partimedlemmar som politiska motståndare, kandidater för olika partier och vanliga medborgare, både etniska och icke etniska svenskar har reagerat och agerar fortfarande.

Demokratiska beslut, vare sig det är partikongress eller riksdag, måste accepteras av församlingens främsta ledare

Jag anser att statsministern genom sitt märkliga uttalande sviker svensk demokrati. Som partiordförande måste Löfven följa partiets kongressbeslut. Som statsminister borde Löfven följa riksdagens beslut.

Demokratiska beslut, vare sig det är partikongress eller riksdag, måste accepteras av församlingens främsta ledare. I annat fall ges utrymme för godtycke och subjektivt agerande. Det har inte plats i den västerländska demokratitradition som Sverige tillhör.

Jag må vara en enkel partimedlem på gräsrotsnivå men det är där ett parti bärs upp, det är där vanliga hederliga medborgare av ideologiska skäl engagerar sig

Till saken hör också att Löfven i en intervju, på Assyria tv 2014 i Södertälje, uttryckte att han som eventuell statsminister har i uppdrag att fullfölja riksdagens beslut.

Läs Tomas Karlsson: Löfvens löftesbrott om Seyfo är ren bedrövelse

I protest mot Stefan Löfvens uttalande och hans svek väljer jag nu offentligt att lämna det socialdemokratiska partiet. Jag har varit aktiv medlem med politiska uppdrag sedan valet 2010 i bland annat kommunfullmäktige. Jag må vara en enkel partimedlem på gräsrotsnivå men det är där ett parti bärs upp, det är där vanliga hederliga medborgare av ideologiska skäl engagerar sig i ett politiskt parti.

Löfvens agerande lämnar utrymme till funderingar om tre ytterst viktiga socialdemokratiska värdegrundsfrågor som är viktiga för många medlemmar:

1) Allas lika värde – skulle Löfven våga förneka Förintelsen?

2) Rättvisa – tycker Löfven att relationen till Turkiet står högre än rättvisan och två procent av den egna befolkningen?

3) Solidaritet – vem vill Löfven känna större solidaritet med, förövaren eller offren?

Så herr statsminister, låt mig fråga er följande:

• På vilket sätt har denna fråga blivit mer komplex i dag än vad den var 2009 och 2010, har det tillkommit ny forskning?

• Har komplexiteten ökat på grund av svensk utrikespolitik och Sveriges relationer med Turkiet? I så fall vilken är den relation med Turkiet som statsministern vill värna om?

• I Sverige går det inte att förneka Förintelsen. I Frankrike är det till och med olagligt att förneka Folkmordet 1915, var är statsministerns civilkurage?

Stefan Löfven, det är dags att göra upp med historiens smutsiga byk för framtidens skull.

Metin Rhawi

ledamot i kommunfullmäktige och vice ordförande i äldreomsorgsnämnden i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel