Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statsbidrag kan undergräva det kommunala självstyret

Det var en belåten Magdalena Andersson som på onsdagen intogscenen i Almedalen på socialdemokraternas dag. I senaste partisympatiundersökning fick socialdemokraterna 31,1 procent och positionerar sig som det största partiet. Jämfört med resultat i valet 2014 är det en blygsam ökning med 0,1 procentenheter.

Att statsminister Stefan Löfven valde att i år inte medverka på Gotland för att ägna sig åt en Sverigeresa kommer troligtvis inte att ha någon större betydelse. Nästa år är det valår och då kommer han med all sannolikhet att vara på plats. Det har hänt tidigare att partiledare inte medverkat i Almedalen.

När staten pytsar ut bidrag brukar det också vara så att de största kommunerna får mest pengar per capita.

Magdalena Andersson presenterade på onsdagen socialdemokraternas första vallöfte inför valet 2018. Vinner socialdemokraternavalet kommer kommuner och landsting att få 20 miljarder kronor mer till vård, skola och omsorg.

Om denna satsning var avsedd att förbättra välfärden då räcker inte pengarna särskilt långt. Det motsvarar i princip det som krävs föratt upprätthålla nuvarande kvalitet i och med att befolkningen växer. Väljarna är inte lättlurade och kommer förmodligen inte att nöja sig med den ambitionen från ett statsbärande parti. Alla strävar efter att få det bättre och detta borde även socialdemokraterna förstå.

När staten pytsar ut bidrag brukar det också vara så att de största kommunerna får mest pengar per capita. Det beror på att de stora kommunerna har mer muskler i form av beredskap och tjänstemän som bättre bevakar kommunernas intressen. Förslaget kan undergräva det kommunala självstyret om staten bestämmer hur pengarna ska användas

Möjligtvis kan trycket på kommuner och landsting minska för att höja skatten. Men det är inte bara pengar som behövs för att lösa välfärdens utmaningar och behov. Landsting och kommuner kommer också att behöva effektivisera.

En annan viktig och avgörande fråga är just de skattehöjningar som Magdalena Andersson vill genomföra på företagare och normalinkomsttagare. Trots att Allianspartierna hotar med misstroendeförklaring mot statsråd håller hon fast vid att skattehöjningarna behövs.

Även om det blev oklart om vad allianspartierna varit överens om, klargjorde Centerpartiets Anne Lööf sin ståndpunkt för stoppa planerna på bland annat flygskatt. Till skillnad från övriga allianspartier tänkerhon inte rikta en misstroendeförklaring mot Magdalena Andersson.

Lööfs bedömning är korrekt att en misstroendeförklaring mot finansministern kan leda till att hela regeringen faller. Om regeringen faller då måste man vara beredd att ta ett ansvar. Men utgångsläget för en ny regering blir svårt om man inte söker stöd hos Sverigedemokraterna. Och detta har Lööf sagt blankt nej till.

Egentligen vill inget av allianspartierna ha en regeringskris ett år innan valet. Men det finns fortfarande oklarheter mot vilka ministrar misstroendeförklaring ska riktas till, vilket kan leda till oönskad politisk kaos kommande höst.

Samtidigt som socialdemokraterna riktar kritik mot Annie Lööf och Jan Björklund, fortsätter partiet att hålla dörren öppen för ett eventuellt samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. Men detta tillhör det politiska spelet. Med all säkerhet vill socialdemokraterna spräcka blockpolitiken och allianssamarbetet.