Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statlig skola kan gynna Södertälje

I LT 3 mars skriver representanter för Hölö­skolans lokala styrelse om situationen i Södertäljes skolor i allmänhet och Hölöskolan i synnerhet.

Undertecknad håller med om allt som står i denna välskrivna debattartikel och känner igen mig väl, då min sambo arbetar på Brunnsängskolan och även har två barn/ungdomar i denna skola. Denna skola har och fortsätter gå igenom något som kan liknas vid ett stålbad. Bland annat har skolan stängt sitt bibliotek, sitt kafé och blivit av med en skolsköterska på halvtid. Kommande hösttermin står även denna skola inför ytterligare personalneddragningar.

Undertecknad håller med om att ansvar i denna fråga kan avkrävas de tre styrande partierna S, V och MP i kommunen. De lägger budget och sköter den dagliga politiska verkligheten i kommunen inklusive ytterområdena.

Ansvar kan också avkrävas utbildningsnämnden och dess ordförande, och jag håller med om att det är stötande med pampiga visioner och målbilder när verkligheten går åt motsatt håll. Södertäljes skolor har i en undersökning som Lärarnas riksförbund gjort placerat sig på en icke speciellt hedrande sistaplats. Att skolan i kommunen måste prioriteras högre är verkligen helt korrekt.

Jag vill ändå lyfta frågan lite mer. Det är ingen nyhet att Södertälje som kommun har ett ekonomiskt ansträngt läge. När det i skollagen står att utbildning ska vara likvärdig var i landet man än bor så vill jag, oavsett om kommunen möjligen gjort felprioriteringar, höja frågan till att även rikta kritik mot regeringen. Den borde ta ett större ansvar för att släta ut skillnaderna mellan kommuner som har en bättre ekonomi och bättre socioekonomiska förutsättningar och skolor i kommuner med betydligt sämre förutsättningar.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, och lärarfacken har sedan något år flaggat för bland annat detta. ”Öronmärkta” tillskott skulle kunna vara en modell, men det jag främst undrar över är om skolan åter borde bli statlig eller ej?

Jag vill med denna insändare rikta frågan till de anställda inom skolan och även till deras fackförbund: Hur ser de på detta med att göra skolan statlig igen?

Jonas Pejnemo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel