Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statlig rapport dömer ut Södertälje – men får mothugg av Boel Godner

I en ny rapport från Tillväxtverket klassas Södertälje som en av landets mest sårbara kommuner, i samma liga som till exempel Munkfors, Skinnskatteberg och Vilhelmina . Men Boel Godner (S) vägrar att gå med på det. –Vi är inte en liten bruksort, säger hon.

Statliga Tillväxtverket och Svenskt Näringsliv har sammanställt rapporten "Sårbara kommuner 2016", som publicerades i förra veckan. Det är ingen munter läsning för Södertälje kommun, som anses vara ungefär lika sårbar som exempelvis Munkfors, Skinnskatteberg och Vilhelmina.

Syftet med rapporten är att identifiera vilka svenska kommuner som är mest sårbara vid företagsnedläggningar. Att Södertälje hamnar högt upp beror enligt rapporten dels på beroendet av de stora arbetsgivarna Astra Zeneca och Scania och dels på att utpendlingen från kommunen är låg, och detta trots goda kommunikationer inom Stockholmsregionen.

Men kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) är mycket kritisk till Tillväxtverkets och Svenskt Näringslivs slutsatser.

– Vi måste nog ta rapporten med en nypa salt. Södertälje är inte en liten bruksort som dör om företagen försvinner utan vi är en del av Stockholmsregionen, säger hon och fortsätter:

–Astra Zeneca och Scania är två enorma företag som är en fantastisk tillgång för en kommun och inte något som gör oss sårbara. Det är tråkigt när man pekar ut Södertälje som sårbart år efter år.

Men håller du inte med om att stora neddragningar inom just de företagen skulle drabba staden hårt?

– Det är klart att det vore ett svårt slag mot Södertälje, men vi har ju sett det tidigare. Astra har tidvis minskat sin personal något alldeles enormt. Men företagandet har fortsatt växa och Astra har vänt på detta genom att investera i en ny fabrik. Så just nu är det framtidstro på företaget, säger Boel Godner.

I rapporten konstaterar myndigheten vidare att Södertälje visserligen förbättrat sig sedan 2011 då den senaste sammanställningen gjordes . Det året låg Södertälje på plats 260 av totalt 290 kommuner. Ju högre siffra desto sårbarare anses kommunen vara. Mest sårbara kommunen i landet, på plats 290, är Fagersta i Västmanland.

I år har Södertälje gjort bättre ifrån sig och hamnar på plats 253, i kategorin "medelhög sårbarhet". En förbättring som Tillväxtverket kallar "relativt blygsam". Att kommunen ändå tar sig upp några snäpp beror förklarar rapporten med att beroendet av Astra Zeneca minskade i samband med de stora neddragningar företaget gjorde 2012. Dessutom har både utpendlingen och sysselsättningsgraden ökat något.

– Det är ett väldigt underligt sätt att se det. Södertälje växer så det knakar och ska inte jämföras med de små kommuner som hamnar på den här listan, säger Boel Godner.