Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Station utan järnvägsfunktioner

En bild från 1860-talet visar det äldsta stationshuset vid det som då hette Södertelge nedre, efter mitten av 1880-talet Södertelge central.

Annons

Bakgrunden var då annorlunda och det som i dag är Stadsparken var då en vik av Yttre Maren. Strandlinjen gick ungefär där vi nu hittar lekparken i Stadsparkens norra del,

alldeles invid Gamla stadshotellet, nuvarande Quality Hotel Park.

Till vänster ser vi ett av husen utmed Saltsjögatan som stod klart vid mitten av 1850-talet.

Mera åt höger kan vi notera det ursprungliga utseendet av det vi kallar Borgmästarvillan. Själva stationshuset hade från början en genomgående funktion med stor väntsal från framsidan mot väster till baksidan mot öster och spårområdet.

Märkligt nog har byggnaden återfått en genomgång men med motsatt effekt. Nu finns framsidan mot själva stationsområdet med sina spår och perronger medan baksidan ligger mot väster. Där finns sommartid en veranda med servering.

Byggnaden har berövats nästan alla järnvägsfunktioner som biljett- och godshantering och vänthall. I stället finns där tre fungerande kaféer, eller pubar, med varierande utbud.

Biljetthanteringen sköts genom ett mindre utrymme nära Pressbyrån i det nya stationshuset från 1918.