Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staten får hård kritik om skolan

Det var fel att ge kommunerna makten över skolorna. Det menar en statlig utredning som presenteras i dag.

En utredning som gjorts på uppdrag av regeringen ger hård kritik till beslutet att kommunalisera skolan, alltså att flytta över makten över skolan från staten till kommunerna. Reformen genomfördes 1991 efter beslut med knapp majoritet i riksdagen.

Utredaren Leif Lewin skriver i sin utredning att kommunaliseringen är en orsak till svenska elevers dåliga studieresultat. Han tar upp detta i en debattartikel i DN och på en presskonferens på måndagen. Lewin lägger den största delen av sin kritik mot 90-talets regeringar, enligt TT.

Leif Lewin pekar också på att kommunaliseringen misslyckats eftersom lärarna var emot reformen.

"Att genomföra en reform under motstånd från dem som ska verkställa den bäddar för ett implementeringsmisslyckande", skriver Leif Lewin i DN.

Utredningen har redan fått hård kritik, bland annat från Sveriges kommuner och landsting, SKL. Men får medhåll av Lärarnas Riksförbund (LR).

- Det här är en väldigt tung rapport. Alla de saker han pekar på som gått snett är heta frågor för skolan i dag, säger LR:s ordförande Bo Jansson till TT.