Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starka reaktioner på p-förslaget

Mer omsättning på p-platser är tanken bakom de höjda taxorna. Men butiksägarna befarar att det kommer leda till färre kunder.

Parkeringsavgifterna i Södertälje kommer sannolikt att höjas nästa år då tekniska nämnden godkänt ett förslag från de samhällsbyggnadskontoret.

Anledningen är att man vill öka tillgängligheten till restauranger, affärer och andra aktiviteter genom att öka omsättningen på p-platser och uppmuntra till parkering i p-husen.

Ewa Lofvar Konradsson (MP), ordförande i tekniska nämnden, menar att man inte inväntat den kommande trafik- och parkeringsstrategin på grund av att det är bråttom att frigöra fler platser.

– Analysen ser allt i ett helhetsperspektiv, men det här är ett första steg som vi ser är nödvändigt att göra.

Hon menar att de har gjort undersökningar i garagen såväl som tittat på hur folk parkerar på gatorna.

– Man står längre och längre i centrum. Det måste vi göra något åt snabbt för att förändra. Det här är inget som bara dök upp utan det här har kontoret aviserat redan förra året då de ville ändra det, säger hon.

Ewa Lofvar Konradsson tror heller inte att höjningarna skulle medföra den centrumdöd som Sandro Banovac (FP), se nedan, uttrycker oro för.

– Ärligt talat tror inte jag det. Det som är viktigt är att man verkligen har p-platser och att det är enkelt att parkera. Jag tror inte i dag att det är någon större skillnad på att man betalar 15 kronor för en timma eller 40 för två. Det får man knappt en kaffe latte för i dag. Vi måste använda taxan för att styra och det viktiga är ju att man kan hitta en parkering när man åker ned till stan. Inte att den är jättebillig, säger hon.

Susanne Jansson, butikschef på Skohornet, delar inte Konradssons åsikt.

– Det är förjäkligt! Det drar inte folk till Södertälje, de söker sig redan till Skärholmen i stället, säger hon.

På parkeringen vid Vettersgatan har Sidney Amaechi precis parkerat. Han jobbar på Scania och utbrister ”åh nej” när han får höra om höjningen.

– Det är många från Scania som kommer och äter lunch här, säger han och tycker att priserna är bra som de är nu, även om han helst hade velat ha det gratis som i Skärholmen.

– Annars är det bättre att säga att man får parkera en viss tid gratis, säger han.

Men att införa gratis parkering under en begränsad tid är inget som har varit aktuellt enligt Ewa Lofvar Konradsson.

– Man kan säga att det fanns en sådan form tidigare med p-tian där man betalade 10 kr för tre timmar. Men det innebar att man gick ut var tredje timma och la i en tia och stod hur länge som helst. Det kan bli samma tendens med en p-skiva att man går ut och ändrar. Det blir en otroligt komplicerad kontroll och vi vet att folk gillar inte när det fuskas. Det blir väldigt svårt att kontrollera så därför är det inte aktuellt, säger hon.