Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stark vändning tog Kings till historisk final

Skyttet fungerade inte. Men Södertälje Kings hittade en väg ändå. Laget vände och vann den femte semifinalen och är klart för en ny SM-final efter 73-71 mot Borås och totalt 4-1 i matcher. 

Defensiven fungerade i vanlig ordning.

Offensiven också – med undantag för det där avgörande momentet – skyttet.

Kings spelade utmärkt och kom ofta till bra skottlägen, men bollen ville inte i. Och det skulle prägla hela den femte semifinalen för Kings mot Borås.

– Vi kunde inte göra poäng i den första perioden. Vi kom till bra lägen, men satte inte skotten. Det blev som att vi började tvinga fram skott och det kändes att det blev en pressad situation för oss, säger Kings forward Toni Bizaca.

Men är det något lagen i basketligan har lärt sig de senaste åren är det att man aldrig kan räkna ut Kings.

Laget hittade en väg. Dino Pita kom in från bänken och gav Kings ny energi med tre treor.

Och även Toni Bizaca började få ordning på sina skott.

– Jag tvingade mig själv att behålla lugnet, säger han själv efteråt.

Det låter inte särskilt lugnt?– Kalla det erfarenhet. Det är det enda sättet jag kan förklara det på. Vi har varit i de här situationerna förut.

Borås vek sig dock inte i första taget. Gästerna bet tillbaka och gjorde allt för att hålla liv i säsongen.

Kings kom ikapp, men aldrig förbi, Med mindre än två minuter kvar var Borås alltjämt i ledningen, och Kings fortsätte att ha svårt att få det att lossna.

Då klev Skyler Bowlin in i handlingarna. När det behövdes som mest sköt Kings-guarden två treor som tog matchen in i en högdramatisk slutminut.

En osportslig foul från Borås Adam Darboe gav Kings Davis Lejasmeiers chansen att skjuta två straffkast, som han utnyttjade till fullo. Och i anfallet efter sköt letten en tvåa som tog Kings i ledning för första gången sedan period två.

Kings försvar stoppade Borås helt under den sista minuten, men matchen levde ända in i det sista.

Borås Jakob Sigurdarson sköt för tre poäng på slutsignalen, vilket hade gett hans lag segern – men islänningen missade och Kings vann med två.

– Vi ger aldrig upp, det är vad det här laget står för. Vi kämpar ända in i slutet, säger Toni Bizaca.

Kings coach Vedran Bosnic:

– Det är det jag är mest nöjd med i kväll, att killarna trodde på seger hela tiden. Vårt skytte fungerade inte i början, men vi hittade rytmen igen.

Kings är klart för lagets femte raka SM-final – det har inget lag gjort sedan basketligan bildades 1992–93. En historisk prestation.

Och nu väntar rivalen Norrköping i finalserien i bäst av sju matcher.

– Det kommer bli riktigt tufft, ingen tvekan om det. Men vi har större mål än att bara nå final. Jag kom hit för att vinna en titel, säger Skyler Bowlin.

Matchfakta SM-semifinal 5

Kings–Borås 73–71

(10–18, 20–14, 17–20, 26–19)

Kings: Skyler Bowlin 21, Toni Bizaca 15, Dino Pita 14, Davis Lejasmeiers 13, Mike Joseph 6, Aaron Anderson 2, Christopher Czerapowicz 2.

Borås: Adam Darboe 16, Christian Maråker 12, Toni Vitali 12, Ronald Boggs 10, Fredrik Andersson 7, Jakob Sigurdarson 5, Michael Palm 5, Simon Gunnarsson 4.

Publik: 1 035.

Kings till final med 4–1 i matcher.

Returer: 44–39.

Flest i Kings: Aaron Anderson, 16, Toni Bizaca, 8, Skyler Bowlin, 5, Chris

Czerapowicz, 5, Mike Joseph, 4.

Flest i Borås: Christian Maråker, 10, Toni Vitali, 8, Mike Palm, 6, Adam Darboe, 5.

Norrköping–Luleå 91–81 (25–18, 23–25, 24–21, 19–17).

Norrköping: Joakim Kjellbom 22, Mikael Lindqvist 21, Joshua Hairston 19, Tim Schüberg 10, Johnell Smith 9, Jaka Brodnik 7, Rickard Eriksson 3.

Luleå: Jauraun Burrows 22, Alex Wesby 19, Toni Prostran 15, Adam Rönnqvist 8, Tim Kearney 8, Christopher Ryan 5, Andreas von Uthmann 4.

Publik: 1 347.

Norrköping till final med 4–2 i matcher.