Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stark rapport av Scania

Scania redovisade på onsdagen en vinst på drygt 1,2 miljarder före skatt för sista kvartalet 2009 – vilket är betydligt bättre än analytikerna räknat med.
Och dessutom ser orderingången bättre och bättre ut.

Enligt flera olika sammanställningar som olika medier redovisat hade analytikerna räknat med en vinst på runt 800 miljoner. Men i stället presenterade Scania 1 236 miljoner i vinst för sista kvartalet 2009. Alltså nästan 50 procent bättra än väntat.

För helåret blev det en vinst på närmare 2,5 miljarder, vilket även det var något bättre än väntat.

Men det största glädjebeskedet  var kanske ändå att orderingången börjar återhämta sig. Orderingången för bussar och lastbilar landade totalt på 13 884 fordon för fjärde kvartalet vilket är en ökning jämfört med kvartal tre och framförallt är det en markant skillnad mot sista kvartalet 2008 då orderingången nästan hade avstannat helt och man endast fick beställningar på 568 lastbilar.

Under 2009 lanserade Scania flera nya produkter. Förutom den nya R-serien som utsågs till ”Truck of the year” lanserade man även den nya bussmodellen Scania Touring samt skrev ett avtal med amerikansk bolaget Terex om leveranser av industrimotorer.

”Det stärkta produkterbjudandet tillsammans med kostnadsbesparingarna och kompetenssatsningar innebär att Scania är väl positionerat för lönsamhet och tillväxt.”, skriver vd Leif Östling i en kommentar.

Styrelsen har trots de glädjande siffrorna föreslagit att sänka aktieutdelningen till en krona per aktie i stället för tidigare 2,50.