Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ständig terror mot den judiska staten Israel

Det måste betecknas som något av en prestation av signaturen Ahmad, som hyllar utrikesminister Margot Wallström (LT, 29 januari) för hennes kritik av Israel, att i sammanhanget inte med ett ord beröra den oavlåtliga palestinsk-arabiska terrorn mot oskyldiga israeler.

Ahmad anför de så kallade utomrättsliga avrättningar Wallström anklagat Israel för, det vill säga israelisk polis och militärs dödsskjutningar av terrorister som med kniv attackerat såväl civila som militärer. Knivattacker riktade mot israeler har dödat cirka 30 personer.

Ett av alla offer för dessa knivdåd är den 38-åriga sexbarnsmamman Dafna Meir, som höggs ihjäl av en senare gripen 15-årig angripare utanför sitt hem i Otniel i södra delen av Västbanken i januari.

Vare sig den palestinska myndigheten, Fatah eller Hamas har mig veterligt någonsin tagit avstånd från terrordåd av beskrivet slag. Tvärtom tenderar man att se dem som legitima inslag i kampen mot vad Ahmad och andra Palestina-sympatisörer felaktigt kallar Israels ”ockupation”.

Israel är emellertid ingen ockupationsmakt. Gazaremsan överlämnades för drygt tio år till palestinierna och kontrolleras i dag av den islamistiska grupperingen Hamas, som har tackat genom att bedriva ständig terror i form av bland annat raketbeskjutningar mot Israel.

De från Bibeln kända områdena Judéen och Samarien döptes om till Västbanken av Jordanien, som lade beslag på områdena i samband med det första kriget mellan Israel och de omgivande arabstaterna i slutet av 1940-talet. Israel erövrade av lättförstådda säkerhetsskäl området vid Sexdagarskriget 1967.

Poängen är att vad som i dag kallas Västbanken i modern tid aldrig har sorterat under någon allmänt erkänd nationell suveränitet – Palestina har aldrig varit en självständig stat utan historiskt stått under romersk, ottomansk respektive brittisk förvaltning – utan bör ses som ”omstritt”.

Det är slutligen inte överraskande att Ahmad med sin utgångspunkt känner sig stolt över utrikesminister Wallström. En av den rödgröna regeringens första handlingar var att erkänna den palestinska myndighetens nationella anspråk samt att skänka 1,5 miljarder svenska skattekronor till myndigheten.

Slantar som bland annat går till att avlöna för terrorbrott dömda palestinier i israeliska fängelser.

medlem i Samfundet Sverige-Israel

Tommy Hansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel