Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stålinitiativ med framtidshopp

Utveckling och innovation kan återigen visa sig bli värdefullt för miljön när tre industrijättar vill bli koldioxidfria. Men politikerna måste hänga med.

Annons

De tre stora industriföretagen LKAB, SSAB och Vattenfall presenterade nyligen ett omfattande nytt projekt för koldioxidfri ståltillverkning. Det är anmärkningsvärt av flera anledningar.

Dels för att företagen själva tar det här initiativet och vill satsa så pass mycket som det kommer krävas på detta för att sänka sin klimatpåverkan. Dels är det intressant att just stålindustrin tar ett sådant steg, produktionen av stål är en av de råvaruförädlingar som släpper ut mest.

Att detta utspel kommer nu 2016 är ingen slump. Det beror inte på att just dessa bolag plötsligt blivit så oerhört mycket mer godhjärtade och moraliska än alla andra, alla människor är som människor är mest, både bra och dåliga, och alla företag vill ytterst framförallt växa och skapa värde. Snarare är det ett bra exempel på att hållbarhet har blivit en så pass viktigt faktor i näringslivet för ”licens to opperate”, legitimiteten man har i samhället att få bedriva verksamhet, att de tre helt enkelt anser att satsningen nu är en nödvändighet.

Projektet möjliggörs dock också av den fantastiska tekniska utvecklingen. Att producera stål ur järnmalm med hjälp av väte, vilket är företagens svar på utmaningen, är ny teknik med oerhörd potential. Ytterligare ett bevis för att miljön kommer räddas av innovation och utveckling lika mycket som av förbud och regleringar. Tänk om den berömda svenska innovationskraften kan bli den kraft som skapar världens första koldioxidfria stålproduktion. Det vore en långt större bedrift än de pinsamma politiska beslut som kommit ur det här landet det senaste året.

Företagen har goda förutsättningar att själva hitta lösningar på många av vår tids stora utmaningar genom innovation och marknadsekonomi. Men politiken måste även se sin betydelse i att konstruktivt bidra snarare än bromsa. Regelverk som inte hänger med skapar redan i dag problem för exempelvis bioinnovation.

Att få bygga en ny fabrik, eller säg forskningsanläggning, i Sverige är minst lika svårt som att få tillstånd att bygga något annat. LKAB, SSAB och Vattenfall nämner i sin satsning hur viktig tillgången på koldioxidfri energi är för deras teknik. Det är omöjligt att tala om sådan i Sverige i dag utan att nämna kärnkraften, som regeringen just nu straffbeskattar.

Ett samhälle med tillväxt, där människor bryr sig om och efterfrågar hållbarhet och ansvarstagande från företag, har också ofta råd och möjlighet att fortsätta innovera och utveckla. Politiker borde erkänna potentialen i den kraften, och se till att inte ställa sig i vägen med byråkrati.