Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stal fotfilar – nu utvisas mannen

En tidigare ostraffad georgisk man som stal bland annat fotfilar på Ica Maxi i Södertälje ska utvisas. Det slår Hovrätten fast efter att ha prövat målet.

Mannen, som är i 30-årsåldern, kom till Sverige i oktober förra året och gjorde sig på kort tid skyldig till stöld vid två tillfällen.

Tingsrätten i Södertälje dömde mannen till villkorlig dom samt utvisning, med förbud att återvända inom fem år, något som hovrätten nu alltså fastslagit.

– Det var inte självklart att domen skulle stå sig med tanke på att mannen tidigare är ostraffad. Men jag tänkte att hovrätten i så fall får pröva det, säger rådman Peter Winge vid Södertälje tingsrätt.

I rättspraxis görs skillnad på EU-medborgare och icke EU-medborgare i detta avseende, berättar Peter Winge. En EU-medborgare som utvisas riskerar hamna på en spärrlista i Schengens informationssystem, vilket kan leda till att denne inte får tillträde till någon av Schengenstaterna eller rätt att uppehålla sig där. Därför är domstolarna mer restriktiv med utvisning i de fallen och det krävs återfall i brott.

– Den här mannen är en icke EU-medborgare, det är första gången han döms och han finns inte i belastningsregistret. Men han utvisas. Det kan vara värt att notera.

Hovrättens dom har överklagats till Högsta domstolen.

– Det är väldigt ovanligt att de tar upp fall men kanske kan det här vara av intresse med tanke på att det handlar om en icke EU-medborgare.

Läs även: Stal fotfilar till flickvännen