Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stal fotfilar – nu utvisas mannen

En tidigare ostraffad georgisk man som stal bland annat fotfilar på Ica Maxi i Södertälje ska utvisas. Det slår Hovrätten fast efter att ha prövat målet.

Annons

Mannen, som är i 30-årsåldern, kom till Sverige i oktober förra året och gjorde sig på kort tid skyldig till stöld vid två tillfällen.

Tingsrätten i Södertälje dömde mannen till villkorlig dom samt utvisning, med förbud att återvända inom fem år, något som hovrätten nu alltså fastslagit.

– Det var inte självklart att domen skulle stå sig med tanke på att mannen tidigare är ostraffad. Men jag tänkte att hovrätten i så fall får pröva det, säger rådman Peter Winge vid Södertälje tingsrätt.

I rättspraxis görs skillnad på EU-medborgare och icke EU-medborgare i detta avseende, berättar Peter Winge. En EU-medborgare som utvisas riskerar hamna på en spärrlista i Schengens informationssystem, vilket kan leda till att denne inte får tillträde till någon av Schengenstaterna eller rätt att uppehålla sig där. Därför är domstolarna mer restriktiv med utvisning i de fallen och det krävs återfall i brott.

– Den här mannen är en icke EU-medborgare, det är första gången han döms och han finns inte i belastningsregistret. Men han utvisas. Det kan vara värt att notera.

Hovrättens dom har överklagats till Högsta domstolen.

– Det är väldigt ovanligt att de tar upp fall men kanske kan det här vara av intresse med tanke på att det handlar om en icke EU-medborgare.

Läs även: Stal fotfilar till flickvännen