Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadsmuseum bättre än hotell på Torekällberget

En grusgrop och ett galvaniserat byggstaket gör ingen glad. Men vad ska byggas på platsen där den nedbrunna restaurangen stod på Torekällberget? Mot slutet av sin levnad bidrog inte restaurangen till en positiv upplevelse av berget. Den var ju mest stängd. Så visst är det dags att det händer något på den förra värdshustomten.

Ett optimistiskt byggföretag har köpt den gamla värdshustomten och vill bygga ett konferenshotell med minst hundra, kanske 150 rum. Tomten är inte så stor, så vad jag förstår så måste både väderkvarnen och Kägelbanan flyttas för att det tilltänkta konferenshotellet ska få plats.

För dig som är pluskund [+]: Flera oroliga över byggplaner på Torekällberget – företaget bakom projektet träffade allmänheten

Nu pågår ett planarbete i kommunen. När planen är klar ska den ut på remiss så det finns möjlighet för alla medborgare att säga sin mening. Fram till dess finns det också tid att fundera över vad Södertälje och Torekällberget behöver.

Bara en bråkdel av de stora samlingar som Berget förfogar över kan visas.

Det jag, som historieintresserad Södertäljebo, saknar är ett riktigt stadsmuseum. Det finns en liten museidel i Strömstedska gården, där även den gamla handelsboden finns. Ett lekrum i form av en gammal lanthandel på bottenvåningen, några utställningsrum i källaren och några en trappa upp. Dessutom en matsalsinteriör från en påkostad gammal villa.

Torekällbergets museum och dess personal gör vad de kan för att på detta begränsade utrymme ge några glimtar av stadens historia. Men bara en bråkdel av de stora samlingar som Berget förfogar över kan visas. Möjligheterna att själv producera och visa nya utställningar eller att ta emot turnerande utställningar är mycket små.

För pluskunder [+]: Vill bygga fyrvåningshus med hotell, festlokal och spa på Torekällberget – kommunen: ”Behöver utredas noga”

Torekällbergets samlingar har till stor del kommit som gåvor från Södertäljebor. Mycket har samlats in genom Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje och sedan donerats till kommunen. Allt kan givetvis inte visas upp samtidigt, men betydligt mer än i dag. Samlingarna skulle också kunna bli en grund för olika temautställningar i betydligt högre utsträckning än i dag.

Genom åren har det funnits olika förslag till en ny museibyggnad i Södertälje. Hittills har de stupat på grund av brist på pengar och intresse.

Nu har en lämplig tomt blivit tillgänglig på Torekällberget genom en olycklig brand. Pröva idén att bygga ett stadsmuseum här. Det kan kombineras med café och restaurang för besökarna på berget, faktarum, både fysiskt och digitalt, forskarplatser för studenter som vill göra examensarbeten och mycket annat som hör till ett modernt museum.

Läs också: Bygg hotellet på Torekällbergets parkering

Intresset för historia bland allmänheten är stort och växande. En seriös satsning på historien är också viktig för den bild vi har av oss själva och den bild vi skapar av vår stad.

Det mest logiska är väl att satsa på Torekällberget som ett attraktivt museiområde.

Kerstin Ekberg

Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel