Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadsdirektören vill lägga ned skola

Oxbacksskolan kan komma att läggas ned, enligt stadsdirektören. Han skulle gärna se bostäder på platsen för Södertäljes äldsta skola och han kallar sin idé för en ”optimal och effektiv lösning för Södertälje kommun”.

Annons

Drygt 300 av Södertälje kommuns chefer fick i tisdags ett brev från stadsdirektör Martin Andreae. Brevet handlar bland annat om att Oxbacksskolan kan komma att läggas ned och bostäder byggas på tomten.

Martin Andreaes idé kom överraskande och föräldern Mikaela Hurme, som också är skolstyrelsens ordförande, är kritisk till hur informationen har skötts.

– Jag har pratat med fyra andra vårdnadshavare och generellt sett, utifrån skolans lokalbrist, är vi positiva till tanken utan att veta något mer om den. Men informationen har varit undermålig, det har gått för fort. Brevet har gått ut utan förankring hos vare sig pedagoger, vårdnadshavare eller framförallt barnen. Det är beklagligt att de det berör får informationen via LT till sitt morgonkaffe och inte på annat sätt, säger hon.

På skolan finns det två elevråd och agerandet strider mot barnperspektivet utifrån Barnkonventionen 12 artikeln, menar Mikaela Hurme och läser ordagrant.

– Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör henne eller honom. Barnets åsikt ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad.

Martin Andreaes tanke är att verksamheten i Oxbacksskolan, där man är trångbodda, ska flytta till Campus Telges lokaler i gamla Mariekällskolan som ska tömmas. Därmed skulle Oxbacksskolan inte behöva byggas om, vilket är planerat.Samtidigt kunde marken vid Oxbacksskolan användas för att bygga bostäder.

Martin Andreae skriver: Vi använder därmed de resurser vi har på ett effektivt sätt. Utbildningsnämndens ordförande Peter Friström (S) säger att mycket skulle vinnas på en skolrockad.

– Behovet av större lokaler är akut. Det handlar om några hundra platser. Det är klart det vore bra om kommunen slapp bygga nytt för närmare 200 miljoner, vilket annars är fallet, säger han.

En flytt av elever skulle också kunna gå snabbt. Att bygga däremot skulle tidigast kunna ske 2014, enligt Friström.

Den 12 mars ska samtliga partier i utbildningsnämnden träffas för att diskutera frågan.

– Därefter måste frågan utredas. Det kan bli på helt annat sätt, att del av skolan blir kvar i nuvarande lokaler och att en del hamnar i Mariekällskolan. Skolan är i dag en F – 7-skola och blir i höst en F – 8-skola. Hösten 2014 ska den vara en F – 9-skola. Det kan bli så att exempelvis högstadiet flyttar till Mariekällskolan, säger Peter Friström.

LT har förgäves sökt Martin Andreae för en kommentar.