Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadsdirektören lämnar Södertälje

Stadsdirektör Martin Andreae lämnar Södertälje för Norrköping kommun.– Det var dags att byta nu. Det man inte lyckats uträtta på fem år kommer man inte lyckas med brukar jag säga, säger Martin Andreae till LT.

Stadsdirektör Martin Andreae lämnar Södertälje kommun, sista dagen är den sista augusti. – Jag kommer se tillbaka med glädje på min tid i Södertälje. Jag hoppas att de som följt mig kommer tänka att jag bidragit till ordning och reda, i ekonomin och i organisationen, säger Martin Andreae.

Han tillträdde som stadsdirektör i Södertälje kommun år 2012. Då från fem år som stadsdirektör i Jönköping och dessförinnan nästan lika länge som regiondirektör i Halland.

– Det är de här cyklerna som jag tycker är lämpliga på de här posterna. Södertälje behöver någon med stort utvecklingsdriv och det kan vara dags för någon annan att ta över nu, säger Andreae.

Han är nöjd med åren i Södertälje och tycker att mycket har förändrats till det bättre. Däribland kommunens ekonomi, samverkan med polisen för att få bukt på bidragshärvorna och sjunkande socialbidragskostnader.

– Om jag bara får välja en sak jag är stolt över så är det omvandlingen av Snäckviken och födelsen av Södertälje science park. Utveckling ligger mig varmt om hjärtat, säger Andreae.

Han säger att han med glädje gått till jobbet varje dag men medger att Södertälje är en tuff miljö med många utmaningar för en stadsdirektör.

– Jag hade önskat att vi kunde gjort mer åt arbetslösheten men det har varit svårt. Hög arbetslöshet påverkar allt. Det för med sig en massa kostnader i bland annat socialbidrag, otrygga barn och kriminalitet, säger Andreae.

Att nästa hemkommun kunde bli Norrköping visste Andreae själv redan innan jul. Den 1 september börjar han som kommundirektör där.

– Det är olika städer men de har också sina likheter. Jag kommer att ta med mig erfarenheter från Södertälje till Norrköping.

Han påpekar att det är nästan ett halvår innan han och frun tar flyttlasset och lämnar staden. Mycket arbete återstår i Södertälje.

– Nu ska jag se till att avsluta och lämna över på ett bra sätt. Det är en hel del arbetsuppgifter jag ska få klart.

Arbetslösheten är en av de saker han lämnar till sin efterträdare. Men det finns också mycket positivt.

– Jag ska försöka överföra den entusiasm, glädje och stolthet jag känner över Södertälje, säger Andreae.

Vad har du fått för reaktion från kollegorna på att du byter jobb?

– Det öser in gratulationer nu så jag sitter här och klickar på Facebook. Det är jättekul.