Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Städning ska locka outbildade

Städning av utomhusmiljöer och uppiffning av naturstigar. Det föreslår Arbetsförmedlingen som ny åtgärd för att få fler utan gymnasieutbildning i arbete i Sverige.

– Insatsen i sig kommer inte lösa problematiken men vi är tacksamma för alla möjligheter, säger Claes-Göran Nilsson, arbetsförmedlingschef i Södertälje.

Arbetsförmedlingen ser att en växande grupp inskrivna i landet saknar gymnasieutbildning och vill ha fler insatser än utbildning, praktik och arbete med lönestöd.

I Södertälje har de inskrivna utan gymnasial utbildning ökat något. 2834 personer i januari 2015 jämfört med 2879 personer vid samma tidpunkt 2016.

– Den här gruppen växer marginellt i Södertälje, men däremot blir den kvar hos oss, säger Claes-Göran Nilsson.

Varför kan han inte svara på eftersom det är en mycket blandad grupp. En del är utlandsfödda som kommit till Södertälje tidigare, många är avhoppare från det svenska skolsystemet.

– De utlandsfödda som kommer till Södertälje nu har högre utbildning än tidigare.

I det nya förslaget ska jobben hittas inom statlig sektor, men också hos organisationer och föreningar där det finns uppgifter som i dag inte finns ekonomi att utföra. Den som tar de nya jobben får lön enligt kollektivavtal. Arbetsgivaren får ekonomiskt stöd för hela lönen upp till 990 kronor om dagen.

Från den 1 februari finns liknande insatser inom kommunal verksamhet men Claes-Göran Nilsson välkomnar en breddning.

Vad säger du om kritiken att det här är jobb som inte behöver utföras?

– Jag tror vi är överens om att det behövs fler jobb som inte kräver hög utbildning. För den enskilde är det stor skillnad på att få en anställning med lön jämfört med att placeras i en arbetsmarknadspolitisk insats. Som alla andra kan du ta lån, du får erfarenhet och självförtroende för fortsatt sökande. I dag är det aldrig en garanti att du är kvar på ett arbete i två år ändå.

Arbetsuppgifterna låter lika till exempel Telge tillväxts. Finns det en risk att konkurrera ut andra insatser i Södertälje?

– Nej, det bedömer jag inte. Med tanke på att vi har Telge tillväxt kanske inte det området blir aktuellt, vi får titta på andra jobb. Vi ska inte förstöra något som fungerar bra.

Telge tillväxt vd Ewert Sjöstrand är inte orolig för konkurrens.

– Är det så att vi skulle kunna vara behjälpliga för att bygga upp det här så gör vi gärna det, säger han.

Förslaget på den nya insatsen presenteras i Arbetsförmedlingens budgetunderlag 2017-2019 och kan träda i kraft den 1 januari 2017.

Arbetslöshet i Södertälje

116 000 av de inskrivna arbetslösa i Sverige saknar gymnasieutbildning. Var fjärde arbetslös. Av dem har 52 000 varit utan arbete i över ett år, 36 000 är utrikes födda.

Arbetslösa som får ett ”miljöjobb” kan få tjänsten i ett år, med möjlighet till förlängning i två år. Målgruppen beräknas till drygt 20 000 i Sverige år 2019, om de berörda arbetslösa får utbildning.

Om inte kommer sysselsättningsinsatserna behöva utökas ytterligare.

Januari 2016 var 7232 personer inskrivna arbetslösa i Södertälje. Av dessa har:

2879 högst förgymnasial utbildning

2438 högst gymnasieutbildning

1 915 eftergymnasial utbildning

Januari 2015 var 7001 personer inskrivna arbetslösa i Södertälje. Av dessa har:

2 834 högst förgymnasial utbildning

2 314 högst gymnasieutbildning

1 853 eftergymnasial utbildning

Källa: Arbetsförmedlingen