Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadens första offentliga skulptur på vykort

Detta vykort från 1952 (om vi fått korrekt tidsangivelse) var på sin tid en bästsäljare bland de vykort som fanns över sevärdheter i Södertälje. Detta trots att bilden var svart-vit.

Onekligen hade fotografen lyckats få en pampig inramning av stadens första offentliga skulptur som officiellt hette ”Gossen med snäckan” och var skapad av konstnären Gustaf Cederwall från Stockholm.

Skulpturen var bekostad av grosshandlaren Thure Gustafson som bodde i det praktfulla huset Järnagatan 10.

”Gossen med snäckan” stod (och står) i den då lilla triangulära parken vid Saltsjögatan som nu blivit ett torg med konstfullt lagda stenplattor.

Den parken fick för några år sedan en ny utformning genom att man lade igen den norra delen av Saltsjögatan och utökade parken till en större yta. Samtidigt utökade man gatan vid torgets västra sida, mot huvudingången till Quality Hotel Park.

Vid denna omdaning flyttades skulpturen omkring tio meter mot Järnagatan. På sin ursprungliga plats var den omgiven av en rik och välskött växtlighet som var belyst på kvällarna.

Dessutom fanns en väl fungerande vattenkonst runt skulpturen.

Enligt rätt många äldre Södertäljebor var det ljuvligt och rogivande att sitta i parken där och lyssna till porlandet av vatten.

Biltrafiken var vid den tiden inte lika intensiv som i våra dagar vilket kan ha bidragit till den positiva känslan.