Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSU: Socialdemokraterna behöver jobba ännu hårdare med skolan

I dagarna kom beskedet att Södertäljes elever för åttonde året i rad förbättrat skolresultaten, en utveckling vi nästan är ensamma om i landet.

I åtta år har varje årskurs varit bättre än årskursen innan. Meritvärdet har ökat stadigt. 73,4 procent av eleverna var behöriga till yrkesprogram 2010, i år är 85,9 procent behöriga. Det är alltså 103 fler elever som kan börja gymnasiet i år än för åtta år sedan. Från att mötas av rubriker om näst sämsta kommunen när jag växte upp och gick i skolan till att vara över rikssnittet.

Men SSU i Södertälje är ändå inte nöjda.

Det som skett i Södertäljes skolor under dessa åtta år kan bara sammanfattas i ett ord: Fantastiskt.

Men SSU i Södertälje är ändå inte nöjda.

Trots den enorma utvecklingen vi haft i Södertälje finns det fortfarande 116 ungdomar som inte får bli gymnasieelever i höst, 116 ungdomar som inte får ta nästa stora steg i livet och 116 ungdomar som inte får följa med sina vänner till gymnasiet.

Vi har sett i vår omgivning hur tufft det blir för en elev i Södertälje som inte kommer in på ett gymnasieprogram och som misslyckas i skolan.

Om man växer upp i ett område där man inte har andra kontakter eller vägar in på arbetsmarknaden blir risken att hamna snett för stor för dessa elever. Vårt parti behöver därför jobba ännu hårdare.

Även om Socialdemokraterna har gjort mycket bra, så måste man fortsätta att prioritera skolan mycket högt. Vi i SSU ska vara blåslampor för att så sker. Vi kan aldrig vara riktigt nöjda förrän alla våra elever klarar kraven – en nollvision för våra barns framtid.

För det är Socialdemokraterna som måste ta den fortsatta ledningen. Faktum är att vi inte riktigt vet vad vi får med oppositionens skolpolitik i Södertälje.

Vi tycker att det bör finnas valfrihet, men också ordning och reda i systemet. Och ett parti – Moderaterna – vill stänga högstadiet vid Lina grundskola utan att ha en plan för var eleverna ska gå istället.

Det spretar åt olika håll, även inom allianspartierna. Några verkar anse att vårt sätt att fördela skolpengen är fel och orättvis. Alla skolor ska, enligt de, få lika mycket utan att ta hänsyn till socioekonomiska bakgrundsfaktorer. Andra verkar anse att så mycket som möjligt ska vara i privat drift, oavsett aktörer eller konsekvenser. De vill välkomna aktörer som Thoren innovation school som nyligen fick en skola i Stockholm stängd av skolinspektionen.

Vi tycker att det bör finnas valfrihet, men också ordning och reda i systemet. Och ett parti – Moderaterna – vill stänga högstadiet vid Lina grundskola utan att ha en plan för var eleverna ska gå istället.

I Södertälje måste vi nu öka takten i att utveckla och stärka våra skolor. Skolor vars elever har det svårt hemma, där föräldrarna har språksvårigheter och är lågutbildade behöver mer resurser. Vi behöver säkerställa att alla elever lär sig bra svenska och att de lyckas i skolan oavsett föräldrar eller bostadsområde.

Alla elever ska ha samma förutsättningar till bra undervisning, hjälp i sina studier och studiero.

Varje krona vi satsar på skolan är en bra investerad krona vi mångdubbelt kommer att få tillbaka i framtiden. Man kan således aldrig lägga för mycket pengar på utbildning eftersom det är grunden för vår välfärd.

Med fler utbildade människor kan vi fortsätta vara det innovationsland vi är och på så sätt få fler i arbete och mer skatteintäkter som i sin tur håller välfärden levande.

Det tar åtta minuter att cykla mellan Hovsjöskolan och Scanias huvudkontor, åtta minuter som skapar framtid för en ny generation. Med rätt satsningar där de behövs mest, och ett fortsatt hårt arbete för våra barn och unga skapar vi förutsättningar för fler att få cykla de åtta minuterna och skapa sin egen framtid.

Sarkis Khatchadourian (S)

Kommunfullmäktigekandidat

Ordförande SSU Södertälje

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel