Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSK värvar "hem" talang från Leksand – och plockar från SHL-klubbar

SSK:s J20- och J18-lag är liksom A-laget i full färd med lagbygget inför nästa säsong. Klart är nu att SSK lockar fyra spelare till sitt J20-lag från andra klubbar.

Det är i en intervju på klubbens hemsida som Stefan Gustafsson, bland annat övergripande ansvarig för juniorverksamheten och medlem i SSK:s nya sportråd kring A-laget, berättar att SSK värvat fyra spelare till J20-laget för att fylla luckorna efter de spelare födda 1997 som försvinner till seniorhockeyn.

Det handlar om en back och tre forwards, alla födda 1998.

Backen hämtas från Linköpings HC och heter Henrik Malmström, 197 cm lång och med på scoutinglistorna inför NHL-draften senare i sommar.

– En välutbildad spelare, bra storlek men framförallt karaktär och ledarskap. Stor och stark, visst men det finns skicklighet också, säger Stefan Gustafsson om Malmström.

En forward hämtas också från LHC – Sebastian Frantz, en spelare som SSK:s assisterande tränare Nichlas Falk känner till från tiden i Huddinge.

– Han hade ett lite tuffare år på grund av skador. Han är mån om att komma hit för ett sista juniorår och konkurrera uppåt, säger Stefan Gustafsson.

Nästa forward är Casper Evertsson från Brynäs.

– En stor kille (189 cm), där har vi poäng och skicklighet. Han sökte en ny utmaning och där kan vi bidra, säger Gustafsson.

Sista namnet är Carl Skärström från Leksand. En talang som värvas "hem" till Södermanland igen. Skärström har Nyköping som moderklubb men har spelat för Leksand från U16-nivå.

– En Nyköpingskille från Leksand som vi har haft ögon på och som har oerhört fina referenser. En center, rightare som hade en mer hårt arbetande roll i Leksand, säger Gustafsson.

SSK J20 får som bekant en ny huvudtränare nästa säsong i Anders Hultin, som även har en roll som "talangutvecklare" i den nya juniororganisationen som SSK presenterade för en tid sedan. Stefan Gustafsson avslöjar även att Dennis Bozic befordrats till huvudtränare för J18-laget nästa säsong efter att ha varit assisterande tränare i J20 i fjol.

Bozic, 26, tvingades avsluta karriären på grund av skador men var en talangfull back som spelade i elitserien med Linköping och flera klubbar i Hockeyallsvenskan samt utomlands.

– Bozic är en kille som vi ser en enorm potential i, så därför vill vi lyfta fram honom.Så han är headcoach för J18 nästa år, säger Stefan Gustafsson.

För Plus-läsare: Många från egna leden när SSK presenterade nästa års nykomlingar

En stor mängd spelare födda 1997 kommer att försvinna från SSK:s J20 då de nu blir överåriga. Målvakterna Lukas Klarström och Robin Christoffersson är sedan tidigare klara för A-laget men ska lånas ut till Hockeyettan-klubbar. Vad som händer med övriga är i flera fall inte klart ännu.

Spelarna födda 1997 som inte spelar i SSK:s J20 nästa säsong: Lukas Klarström, Robin Christoffersson, Viktor Bemström, Tobias Fällman, Lucas Hedlund, Ludvig Karlsson, Wincent Blomdahl, William Fellgård, Gilito Garcia, Noah Pereira, Nik Simsic, Andrés Staforelli, William Warging, Alexander Öberg.

Läs mer: Juniorkaptenen lämnar SSK för Hockeyettan: "Grymt laddad"

SSK har sedan tidigare även värvat finländske talangen Leo Landor, född 2000, som får lovord av Stefan Gustafsson.

– Leo hade vi över på en tryout, vi visste att han skulle till Sverige. Det är sällan man hittar en kille som ger sånt gott första intryck. Det är en kille som kommer bidra, säger Gustafsson och berättar även att två spelare från SSK födda 2002 kommer att lyftas upp i J18-laget.

Det handlar om centern Johannes Jämsén och målvakten Joel Norlin.

– Man ser från juniorsidan att det händer grejer på ungdomssidan. 02-gänget har vi haft ögonen på länge, och vi vill öppna upp för våra egna killar att ta plats. Vi vet att SHL-klubbar är ute tidigt och rycker i de här spelarna. De här två har stått ut men det finns fler 02:or som kan få speltid i J18, säger Stefan Gustafsson.