Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSK:s landslagsback njuter av glädjen i hockeyskolan

Allt fler tjejer söker sig till SSK:s hockeyskola, där damlagsbacken Wilma Wäng Germundsson är en av huvudtränarna.– Kul att kunna vara en förebild, säger hon.

Rastlösheten tycks krypa in under skydden, på samma sätt som kylan från isen biter sig igenom åskådarnas klädlager.

Efter bara någon stunds overksamhet, medan tränarna förklarar nästa övning, skapar några spontana en mot en-kamper oordning

i ledet med hockeytjejer mellan sju och tretton år. Energin och lekfullheten är påtaglig.

Trots att det är det tredje ispasset för dagen. Och det tionde under veckan.

– De har ju glädjen att vilja träna hela tiden. Det är väl därför de orkar. De säger att

kropparna är lite stela men att det är kul att gå på isen, säger SSK-backen Wilma Wäng Germundsson, en av instruktörerna.

För ett par år sedan gick hon själv på hockeyskolan. Men då fick SSK inte till renodlade flickgrupper. I år har det lyckats.

Wilma Wäng Germundsson tror att en anledning är att fler spelare från damlaget är med som tränare.

– Det är kul att kunna vara en förebild. Att känna att man hjälper till.

Och visst är snart 17-åriga Wilma Wäng Germundsson en spelare som de yngra kan se upp till. I höst inleder hon sin fjärde säsong med SSK:s seniorlag, där hon i vintras var en av de poängstarkaste spelarna.

För egen del väntar dessutom ett landslagsläger runt hörnet. I helgen tränar SSK-backen med U18-landslaget i Norrtälje, på ett så kallat ”Russinläger”.

– Det ska bli jättekul. Det är lärorikt. Det är jättebra tjejer och hela tiden kamp om platserna i laget.

Samtidigt som backen är i Norrtälje inleder hennes SSK isträningarna på allvar i helgen. Inför säsongen har truppen föryngrats rejält.

– Vi har ganska tunn trupp just nu. Vi har haft ett äldre lag förut, nu är det ganska

ungt. Men alla är duktiga och vill bli bäst. Så det känns ganska bra, säger Wilma Wäng Germundsson.

Hon säger att förutsättningarna för laget har förbättrats. Men samtidigt betalar spel-arna fortfarande tusentals kronor ur egen ficka för att representera SSK.

– Vi har tryckt på lite om vissa saker däruppe, om vad vi vill ha. Eftersom vi är ett damlag och inte ett ungdomslag, så ska vi ha samma förutsättningar som J18- och J20. Självklart har vi inte det. Vi är inte lika stor trupp och de får inte lika mycket pengar för oss. Men de har faktiskt förbättrat många grejer. Vi betalar medlemsavgift och

våra egna grejer. Nu ska de börja med att vi kanske inte måste betala lika mycket eller ingenting alls.

Vad tycker du om att det har varit så?

– Jag förstår ändå att det är så. Klubben får in mer pengar för killarna. Men samtidigt, ett damlag ska ha samma förutsättningar som ett herrlag. Och ett damlag behövs för att klubben ska vara en hel klubb. Så jag tycker att de borde satsa lite mer.