Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSK-profil i ledningen för svenskt KHL-lag

Till hösten kan Sverige ha ett lag i ryska hockeyligan KHL. På fredagen presenterades planerna för Crowns. Men frågetecknen är många.

Under en bitvis rörig presskonferens kom till slut beskedet att svenska laget Crowns kommer att spela i KHL, som det åttonde landet att vara med i ligan.

Enligt tidsplanen som presenterades på en presskonferens i dag ska det svenska laget spela sin första bortamatch den 20 augusti, med den första hemmamatchen den 10 september, mot CSKA.

Den snart avgående förbundskaptenen Pär Mårts var intresserad av att bli tränare, men tackade nej då han trodde sig ha en KHL-klubb på gång. Då kontaktades en tidigare förbundskapten, Bengt-Åke Gustafsson, som är aktuell att leda det nya KHL-laget.

Initiativtagare till KHL-projektet är Anders Svensson, tidigare SSK-spelaren Leif R Carlsson och SSK:s forne ordförande Nils Andersson, som är styrelseordförande i Crowns.

Presskonferensen sågas av flera experter och har stämplats som förvirrad och bisarr. Forne landslagsmålvakten Valentina Lizana Wallner skriver på Twitter: "Detta var lite som Paradise Hotel. Extremt jobbigt att kolla på men man kollar ändå", skriver hon enligt Expressen.

Enligt Kvällsposten ska laget inte ha någon bestämd spelort utan spela matcher i Malmö, Stockholm och eventuellt Södertälje.

Svenska ishockeyförbundet vill inte se ett svenskt KHL-lag.

– Vi stödjer inte de här planerna, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till TT.

– Vi i svensk hockey tror på modellen vi har, med en stark och väldigt framgångsrik högstaliga. Bra ligor och bra spel som kryddas med spel på mästerskapsnivå, säger ordföranden Anders Larsson.

TT: Man kan inte se Crowns som ett komplement, som något som breddar snarare än förstör för svensk hockey?– Nej, vårt synsätt är inte så. Det är därför vi heller inte stödjer de här planerna.

Anders Larsson säger att ha inte ser några fördelar med ett svenskt lag i KHL. Han vill inte svara på om huruvida förbundet aktivt kommer att motarbeta Crowns eventuella inträde i KHL.

– Ska ett lag in av typen Crowns så måste ryska förbundet och det internationella förbundet godkänna det, och i den dialogen kommer de naturligtvis att rådfråga oss.

Se även: Här intervjuas Leif R Carlsson av Mittmedia.