Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSK-nyförvärvet om den tuffa vägen tillbaka

SSK:s nyförvärv Marcus Bohman åkte förra säsongen på en allvarlig skada i buken. Tack vare att han gick sin egen väg lyckades han rädda säsongen – och återkomsten till moderklubben SSK.

Annons

När SSK:s hemvändare Marcus Bohman, 22, åkte på en allvarlig skada under den gångna säsongen tvingades han att söka rätt läkarhjälp på egen hand.

Vanligtvis får spelarna all hjälp av sin arbetsgivare, det vill säga klubben de spelar för, och kostnaderna betalda till största delen av den försäkring som spelarna har.

Men när Marcus Bohman drabbades av det som visade sig vara en blödning i benmärgen i buken tyckte han inte att han fick den hjälp han behövde.

–Jag anser att Timrå skickade mig till sånt som inte dög. Jag behövde hjälp av andra personer än dem som klubben skickade mig till, berättar Marcus Bohman.

Lösningen blev att gå sin egen väg och betala för vård med egna pengar. Han riskerade att missa större delen av den gångna säsongen och det accepterade han inte.

–Jag fick ta det ur egen ficka. Helt enkelt för att försäkringen inte gällde för den vård jag behövde och för att jag sökte vård i ett annat landsting än där jag var skriven. Jag brukar inte säga hur mycket pengar det var. Men det var mycket pengar, säger Bohman.

Han vill dock inte rikta någon direkt kritik mot Timrå IK.

–Det är klart att det var surt, men det var inte så mycket att göra. Jag vet inte vad jag kunde ha begärt, jag kunde inte gå runt och vara sur på klubben. Jag var tvungen att rädda mig själv. Hade jag inte gjort det hade jag inte spelat mer den säsongen, och inte kunnat komma hem till SSK nu, säger Marcus Bohman.

Han missade nästan halva säsongen, men kom tillbaka i slutet av säsongen och i playoff-spelet.

–Skadan är helt åtgärdad nu, jag känner inte av den. Det som gäller är att träna på ett bra sätt så att den inte kommer tillbaka, säger Bohman.

Han lämnade SSK för Djurgården redan när han spelade i U16. Han blev svensk U16-mästare med Djurgården, sökte och fick plats på hockeygymnasiet hos Modo, kom senare tillbaka till Djurgården där han skolades om mer och mer till en defensiv back, från att ha varit utpräglat offensiv.

–Det var främst Hans Särkijärvi (tidigare spelare och tränare i SSK, då J20-tränare i Djurgården) som hjälpte mig mycket med att utveckla defensiven, säger Bohman.

Nu hoppas han få hjälp av en annan gammal storspelare. Målet är att hitta delar av det offensiva spel han var bäst på som junior.

–Jag har suttit i möte med Mats Waltin och vi har pratat om att utveckla mig till en tvåvägsback igen. Det känns väldigt inspirerande, säger Marcus Bohman.

Fakta Marcus Bohman

Född: 3 oktober 1993 i Södertälje.

Position: Back.

Längd/vikt: 185 cm/89 kg.

Tidigare klubbar: SSK (moderklubb), Djurgården (U16), Modo (J18–J20 och elitseriedebut), Djurgården (J20 och A-laget i allsvenskan), Helsingborgs HC (lån), Asplöven, Timrå.