Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSK-legendaren bakom lyckad ung satsning

Anders Eldebrink vände hem till Sverige och fick en ny, tuff utmaning. Men han har lyckats få ett ungt Rögle att hålla näsan över vattenytan i SHL.

Annons

Efter nästan tio år som tränare i Schweiz valde Anders Eldebrink, 55, att vända hem till svensk mark och svensk ishockey inför den här säsongen. Förutom ett kort räddningsuppdrag i AIK 2013 har han varit utomlands sedan han lämnade jobbet som assisterande tränare i SSK 2005.

Skillnaden mellan att vara tränare i Schweiz jämfört med Sverige är inte så stor – utom på en punkt.

– Det är inte så stor skillnad, det är ungefär samma sak. Det är längre resor här än i Schweiz. Det är mer media också här i Sverige. Det blir mycket mer intervjuer, men därför har jag lagt mycket av det på mina kollegor, säger Anders Eldebrink, och syftar på sina assisterande tränare Mikael Gath och Magnus Bogren.

– Om vi vinner får de stå i rampljuset efter matcherna. Får vi stryk tar jag intervjuerna efteråt i stället. Jag har haft min karriär, säger ”Elde”.

Senaste säsongen i Schweiz hade han ett mycket svårt uppdrag, att hålla kvar ett mycket ungt Rapperswil i den högsta ligan. Men laget låg i botten, och trots en medveten strategi att satsa på unga spelare valde klubbledningen till slut att ge Anders Eldebrink sparken i början av april. Det gav ingen effekt, utan Rapperswil åkte till slut ur efter kvalspel.

Eldebrink har tidigare sagt att han lockas mer av utmaningen med ett ungt lag snarare än ett topplag fullt av stjärnspelare. Och Rögle är ett liknande uppdrag. Eldebrink skrev på ett tvåårskontrakt med SHL-nykomlingen från Ängelholm och strategin från klubbens sida var tydlig – det var slut med att spendera pengar på inköp av dyra stjärnspelare, som klubben gjorde när den var i högsta serien gången innan men ändå åkte ur. I stället fick Eldebrink uppdraget att leda en satsning på egna produkter och unga spelare.

– Vi jobbar efter de förutsättningar vi har. Vi har den lägsta budgeten i ligan men har gjort det bra. Jag tycker vi har bra sammanhållning. Vi har höga krav på dem men spelarna har gjort det bra, säger Eldebrink.

Under säsongen har Rögle till och med gjort sig av med två av sina fyra nordamerikanska spelare och satsat på egna produkter. Kelsey Tessier och Alex Aleardi fick båda gå, och hamnade i klubbar i hockeyallsvenskan. In har i stället spelare från klubbens juniorlag kommit.

– Vi har haft nio juniorer i laget under säsongen, säger Anders Eldebrink.

Trots det ligger Rögle en bra bit från kvalplatserna. Karlskrona är redan avhängt i botten, och avståndet till Modo på näst sista plats är nio poäng. 20 omgångar återstår. Den kommande helgen lär dock bli svår för Rögle, då man spelar dubbelmöte – två matcher på två dagar – mot serieledande Frölunda.

– Jag tror att hur det slutar för oss kommer bero på hur det går i de fem matcher vi har kvar mot Modo (två), Malmö (två) och Karlskrona, säger Anders Eldebrink.

Och de annars höga förväntningarna från omgivningen, supportrar och sponsorer, är inte lika höga nu, säger han. Det är godkänt att ”bara” hålla sig kvar.

– Jag tror de flesta förstår att vi spelar med unga killar. Det tar tid att komma in i det. Det är en process, men nästa år, då kommer vi ha en jävla fördel av att de har ett års erfarenhet, säger Eldebrink.

Själv trivs han bra i Ängelholm, säger han. Men det blir ensamt då och då – hans fru är inte med honom i Skåne, utan kvar hemma i Mariefred.

– Jag trivs ganska bra. Det blir ju i stort sett hundra procent hockey, det är mycket matcher. Jag trivs med det. Men det är klart, det är lite ensamt ibland. Men det är som det är, jag har valt det här och är van nu, säger han.