Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSK i medvind efter dramatiken i playoff

Ett dramatiskt playoff i tre steg gör att Mats Waltin ser fram mot allsvenskt kval med mycket positiva känslor. 

Annons

Många såg det som ett misslyckande när SSK inte tog hem seriesegern i allettan som betydde en direktplats till kvalserien. Tränaren Mats Waltin tycker att spelarna fått mycket bra erfarenheter av playoff-spelet som han inte velat vara utan.

- Med facit i hand att vi gick vidare har det här varit otroligt viktiga och lärorika matcher. Dom har innehållit allt, dramatik och glädje. Det har pendlat, men i slutänden blev det bra. Istället för tre veckor utan matcher gick vi till kvalserien den hårda vägen, det var nyttigt, säger Mats Waltin.

Just nu försöker han få spelarna, och sig själv, att ställa om tankarna till det som kommer. Han håller på att förbereda sig inför serien med att samla in information om dom andra lagen. Det handlar både om att se så många matcher som möjligt med de kommande motståndarna samt att få muntlig information.

- Det är intressant att samla så mycket information som möjligt. Men sedan får man plocka ut de viktigaste detaljerna, säger Mats Waltin.

Den stora målsättningen under säsongen har varit att ta sig till kvalserien.

Har ni satt upp någon ny målsättning?

 - Vi har inte kommit så långt riktigt än. Vi kommer att sätta oss ned och fundera lite till, få några träningar i benen och sedan prata ihop oss om vad vi ska sätta upp för målsättning innan torsdagen. Men det kommer vi att hålla internt.

Mats Waltin återkommer till hur viktigt det varit med det hemmastöd som laget fått. 

- Det är enastående, jag har försökt uttrycka mig hur mycket det betyder men vet inte om jag lyckats. Det är sagolikt, det känns som en av de viktigaste ingredienserna till att vi är så starka hemma.

Men för att nå långt gäller det att börja vinna matcher på bortaplan också.

- Javisst är det så. Men jag tycker inte vi ska överdriva det här att vi är sämre borta. Sett över hela säsongen har vi klarat oss bra borta. Det är enstaka matcher det varit sämre i. Nu senast bortamatcherna mot Piteå och Kristianstad, det måste vi absolut ta lärdom av, säger Mats Waltin.

På skadefronten har laget klarat sig bra under playoff. Förutom långtidsskadade Christofer Blid räknar Mats Waltin med att ha alla spelare tillgängliga till bortamatchen mot Troja på torsdag.

- Jonas Westerling och Robin Nilsson är tillbaka efter att ha varit lite krassliga och Calle Brattenberger är fit fore fight igen, så det är positivt, säger Mats Waltin.

Nu gäller det att få en bra start i kvalserien. En bortaseger mot Troja skulle vara mentalt viktigt att ha i ryggen inför fortsättningen.

- Absolut. Men om man ser till alla sådana här kval, både till SHL och allsvenskan så har man sett att lagen som går upp ofta går en krokig väg efter att kanske ha inlett svagt, det gäller att ha i bakhuvudet om man stöter på motgångar på vägen.

Serien ser ut att kunna bli jämn och det är svårt att se några klara favoriter. Lagen från allsvenskan, Asplöven och Sundsvall har haft en dålig säsong med mycket förluster. Allettans segrare, Borlänge och Västervik, har fått vila från matcher i tre veckor. Om det är bra eller dåligt inför kvalserien återstår att se.

- Lagen brukar vända det till sin fördel utifrån hur de tagit sig hit, det ingår i det mentala spelet. Sedan får man se hur spelarna i varje lag hanterar situationen, säger Mats Waltin.

Han har inga speciella kommentarer till hur serien lottades.

- Jag brukar inte lägga energi på det. Jag ställer in mig på på det som ges, nu har vi Troja borta på torsdag och Sundsvall hemma på söndag, det är veckans program. Sedan går vi vidare efter det, säger Mats Waltin.

Nu återstår att se hur spelarna i SSK hanterar situationen. De enda de är säkra på är att säsongen har förlängts till den 2 april. Då kommer Asplöven på besök i kvalseriens sista omgång.