Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSK föll stort - men Waltin är inte orolig

SSK har kniven mot strupen i playoff-spelet efter en mycket svag insats borta mot Piteå, förlust med 2–6. Nu måste laget vinna på lördag annars är säsongen slut.–Jag är övertygad om att vi kan ändra det som krävs för att vända det här, säger SSK-tränaren Mats Waltin.

Det smällde redan efter 20 sekunders spel för SSK. Piteå tog ledningen efter att backparet Olov Lundqvist och Petter Lindberg lämnat fri väg för Piteås rutinerade center Magnus Isaksson som helt fri satte pucken förbi SSK-målvakten Alexander Sahlin.

SSK såg ut att repa sig och tilläts föra spelet mot ett mer defensivt Piteå, men norrbottningarna spelade ett smart taktiskt spel där de var starkare i närkamperna och inte tillät SSK att komma in mot målet.

SSK hade ett koppel chanser under första periodens första nio minuter, men Piteå spelade smartare och tog en snabbare väg mot målet, jämfört med SSK-spelarna som ofta fastnade längs sargen utan att någon var villig att offra sig och ge sig in framför Piteås mål.

–Vi kom ner i anfallszonen men vi saknade den där hettan som krävdes för att ta sig in mot målet, säger SSK-tränaren Mats Waltin.

Piteå spelade smartare både defensivt som offensivt och tog en snabbare väg mot målet, jämfört med SSK-spelarna som ofta fastnade längs sargen utan att någon var villig att offra sig och ge sig in framför Piteås mål. SSK-spelarna vek ner sig medan Piteå var noga med att utnyttja varje anfallsläge till att skapa chanser.

0–2 kom efter att Alexander Sahlin varit skymd och 0–3 kom i powerplay efter att SSK-spelarna misslyckats med att få bort pucken framför sin målvakt.

–De hade effektivitet och fick mer energi. Vi fortsatte att inte göra det som krävdes för att ta sig in framför målet. Samtidigt blev vi passiva, vi tummade på detaljerna och det straffade sig i dag, säger Mats Waltin.

Ett SSK utan intensitet eller förmåga att vinna närkamper lyckades inte lyfta sig i andra perioden, i stället kom 0-4 efter att Piteås målkung Johannes Tornberg mycket enkelt fintat bort Petter Lindberg och överlistat Sahlin. Då bytte Waltin målvakt och satte in Calle Brattenberger.

Gemensam nämnare för de fyra första målen var att backparet Petter Lindberg-Olov Lundqvist var inne på samtliga.

–Ja, det är inte okej någonstans. Jag har haft lite snack med dem och det ska vi följa upp i morgon, säger Waltin om backparet.

Matchen var givetvis avgjord där, och Piteå ökade på till 0–5 några minuter in i den tredje perioden. Henrik Thegel reducerade till 1–5 kort därefter – efter att SSK-spelarna skapat trafik framför Piteås målvakt och styrt in pucken.

– Ska vi hitta något positivt så är det hur vi gör det målet, säger Mats Waltin.

Piteå ökade på till 1–6 i powerplay och Anton Holm satte punkt för mardrömskvällen med ett 2–6-mål i powerplay med två minuter kvar.

Lagen möts igen på lördag i Scaniarinken – då måste SSK vinna och få till en tredje och avgörande match på hemmaplan dagen efter, annars är säsongen över.

Mats Waltin är helt övertygad om att hans spelare har vad som krävs för att ta kampen med Piteå och vinna två raka matcher.

–Det är viktigt att korrigera det (att ta fajten framför målet). Men jag vet att vi kan göra det.

Har det här SSK-laget den här karaktären i sig som krävs för att ta fajten mot ett fysiskt spelande lag som Piteå?

–Ja, det känner jag. Vi kommer att korrigera det. Jag är övertygad om att vi kommer få en helt annan matchbild på lördag. Då kommer vi att trycka in mot målet och göra de där skitiga målen och då kommer vi få en annan energi, säger Mats Waltin.

SSK-tränaren var rasande efter att hans lag utklassade Halmstad – men efter bottennappet i Piteå är han märkbart lugn och tycks inte alls oroad.

–Ja, det kan verka märkligt men jag såg hur laget har sekvenser och långa stunder skapar chanser. Det här är bara ett set av tre, det är bara att skaka av sig dammet och komma igen, säger Mats Waltin.

Matchfakta playoff 2

Playoff 2 till kvalserien till hockeyallsvenskan, match 1 i bäst av 3.

Piteå–SSK 6–2 (3–0, 1–0, 2–2).

Målskyttar, Piteå: August Tornberg, 3, Magnus Isaksson, Viktor Nilsson och Thomas Wallgren.

SSK: Henrik Thegel och Anton Holm.

Skott: 23–23 (9–6, 8–5, 6–12).

Utvisningar, Piteå: 4x2 min, 1x10 min.

SSK: 5x2 min.

Publik: 1 342.

Domare: Andreas Jakobsson.

Så spelade SSK:

Målvakt: Alexander Sahlin (Calle Brattenberger inbytt vid ställningen 4-0).

Första femman: Olov Lundqvist–Petter Lindberg, Anton Holm–Fredric Weigel–Henrik Nyberg.

Andra femman: Jonas

Vidlund–Robin Nilsson. Johan Skinnars–Sebastian Höglund–Henrik Thegel.

Tredje femman: Tobias Björklund–Paul Eriksson, Lucas Carlsson–Jonas Westerling–Johan Lorraine.

Fjärde femman: Marcus Lundberg–Daniel Andersson, Patrik Kallmert–Karl Olofsson–Pontus Engström.

Övriga matcher: Kiruna-Troja/Ljungby 3-4, Kristianstad-Östersund 5-1, Visby/Roma-Tranås 4-1.