Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSK-bolag får prövning i högsta instans

Frågan om vad som är en skälig hyra vid en uthyrning av idrottsarenor ska nu avgöras i högsta instans. SSK håller givetvis tummarna för att slippa betala extra skatt.

SSK har redan sålt Axa sports center, nu med nygamla namnet Scaniarinken, till Södertälje kommun. Bland det sista som återstår innan det gamla arenabolaget – SSK Arena AB – kan avvecklas är att få ett avgörande i tvisten med Skatteverket går vidare. Nu står det klart att Högsta Förvaltningsdomstolen ska avgöra ärendet.

LT har skrivit flera gånger om tvisten med Skatteverket, senast i april förra året då kammarrätten slog fast att arenabolaget tagit ut för låga hyror av hyresgästen SSK under taxeringsåren 2009 och 2010.

SSK Arena AB fick visserligen Skatteverkets höjning sänkt från sex miljoner till 1,5 miljoner, men arenabolaget var inte nöjda med det. SSK:s ekonomiansvarige Emil Gimlander förklarade då i LT att man från arenabolagets sida anser att man inte gjort något fel och därför inte vill ha någon höjning alls.

Kammarrättens beslut överklagades och nu står det klart att Högsta Förvaltningsdomstolen ska ta upp frågan, som lär bli intressant för många andra föreningar också. Bland andra Malmö FF, Elfsborg och HV 71 har haft liknande tvister med Skatteverket.

-Vi har aldrig satt hyrorna själva, det är kommunen via avtal som gjort det. Föreningen eller arenabolaget har inte kunnat påverka hyrorna och att vi ändå straffas är magstarkt. Det är ingen instans som tittar på hur hyresavtalet ser ut eller vårt ifrågasättande av hur Skatteverket beräknar uttagsbeskattning, sade Emil Gimlander till LT i april i fjol.

Om Högsta Förvaltningsdomstolen inte ändrar domen måste arenabolaget, där även kommunen är delägare, betala skatt och ränta på omkring 450 000 till Skatteverket.

Detta är dock pengar som sedan tidigare är undanlagda i väntan på slutlig dom, berättade SSK:s ordförande Catharina Elmsäter-Svärd i en intervju med LT nyligen.