Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Språket – en nyckel till integration

Invandringen har berikat Sverige genom århundraden, och vi vill att det ska fortsätta att vara så. Men då måste invandring också bli mer än att resa över gränsen. Nya svenskar ska släppas in i samhället på riktigt, lära sig språket, jobba och bli en del av ett Sverige som växer och utvecklas.

Anmäl text- och faktafel

Språket är en nyckel till arbetsmarknaden och till inkludering. Det är därför Liberalerna tryckte så hårt på språkets betydelse för integrationen i förhandlingarna med Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet inför Januariavtalet.

Liberalerna föreslog redan för 16 år sedan att ett språktest ska vara en förutsättning för medborgarskap, och vi har drivit frågan sedan dess. Genom att koppla en tydlig morot till medborgarskapet vill vi öka incitamenten att lära sig det svenska språket. Detta är något som redan finns och tas som självklart bland annat i våra nordiska grannländer.

Äntligen ser det nu ut att bli verklighet som en del av Januariavtalet.

Vi ökar dessutom antalet timmar i SFI och inför en SFI-peng vid uppnådda resultat. Vi får obligatorisk språkförskola för barn till nyanlända, och språkundervisning för föräldralediga.

Ju snabbare människor lär sig språket och blir en del av samhället desto större vinst för såväl individen som samhället i stort. Det är liberal politik i praktiken.

Metin Hawsho (L)

Ann Westerberg (L)

Samir Saado (L)

Karin Eklind (L)

Sandro Banovac (L)

Victor Zetterman (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel