Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sportfiskarna: ”Vi får definitivt bort dammen”

 
Striden om Moraån
Visa alla artiklar

Striden om dammarna i Moraån är inte över. Om någon nu trodde det.– Vi är tvungna att köra den hårda juridiska vägen. Jag är övertygad om att vi vinner, säger Sportfiskarnas Tobias Fränstam.

Den infekterade striden om dammarna i Moraån i Järna ser ut att ta fart igen.

Kort bakgrund: Intresseorganisationen Sportfiskarna vill ha bort de fördämningar som hindrar havsöringen och andra fiskar från att vandra upp i ån. Störst hinder är Nykvarnsdammen vid väg 57, väster om tätorten.

Moraåns vänner och Järna hembygdsförening vill bevara damm, kulturlandskap och vattenspegel.

På senaste mötet beslutade Järna kommundelsnämnd att avsluta alla uppdrag – och det var en hel lång rad – som har med Moraån att göra.

– Det är inte ett ställningstagande om det är bra eller dåligt med åtgärder. Men det är inte kommunens ansvar att skapa fria fiskvägar. Därför ska vi inte lägga resurser på frågan, säger ordförande Hanna Klingborg (MP).

Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen, kallar beslutet för ett ”dråpslag”.

– Jag hade hoppats att den dialog som vi har haft skulle leda fram till ett förslag som alla kan vara nöjda med.

Ett kompromissförslag vore att riva fördämningen vid väg 57 och bygga en tröskel en bit uppströms. Då skulle fisken kunna ta sig fram samtidigt som vattenspegeln blir kvar.

– Det är väldigt angeläget att skapa fria vandringsvägar – där har jag stark lagstiftning i ryggen. Jag bedömer Moraån som en av länets viktigaste åar för vandrande fisk, bland annat öring, säger Henrik C Andersson.

Efter kommundelsnämndens beslut har, säger han, bollen nu landat hos länsstyrelsen.

– Det blir ett tillsynsärende eftersom det har visats att dammen saknar tillstånd. Länsstyrelsen måste bedriva tillsyn.

Tobias Fränstam, som är fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna i Stockholm och uppvuxen i Järna, har i stort sett givit upp tanken på en samförståndslösning. Om det i stället blir en fråga om juridik är han säker på framgång.

– Juridiskt är det egentligen väldigt enkelt. Här har vi en vattenanläggning som saknar tillstånd.

Dammrivningar är inte så ovanliga – tidigare i år revs till exempel en damm i Vitsån i Haninge, säger Tobias Fränstam. Men Moraån är, fortsätter han, den svåraste utmaningen i länet.

– Men vi kommer definitivt att lyckas få bort anläggningen. Om det tar två eller femton år kan jag inte säga.

Magnus Bengtsson, exploateringschef på Södertälje kommun, delar dock inte alls Tobias Fränstams syn på juridiken.

– Det finns ingen vattendom gällande dammen – det är riktigt. Men den är inte olaglig. Man kan mycket väl ha en damm utan vattendom, säger Magnus Bengtsson.